Teraz jest 28 lip 2026, o 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sankirtan
PostNapisane: 14 cze 2007, o 19:11 

Fragmenty listów Śrila Prabhupada

„Nie mamy innego interesu niż to żeby uczynić ludzi szczęśliwymi. Poprzez rozprowadzanie książek wasz kraj stanie się szczęśliwy i kwitnący. Żadnego oszustwa, żadnej polityki, żadnych ambicji osobistych, nawet cienia osobistego zadowalania zmysłów - to jest nasza misja. W ruchu świadomości Kryszny nie ma takich rzeczy. Naszą jedyną ambicją jest żyć wśród wielbicieli wypełniać misję naszych poprzedników, Pana Caitanyi Mahaprabhu i Pana Kryszny. Jesteście [za to] odpowiedzialni. Oznacza to, że Ameryka jest odpowiedzialna. Jeżeli jedna czwarta Ameryki stanie się Wajsznawami, zmieni się cały świat. Kryszna dał wszelkie warunki - dobrą ziemię, wykształcenie, bajeczny prestiż. Wykorzystajcie te możliwości. To jest nasza ambicja. Przyjechałem do Ameryki z taką
ambicją, że Amerykanie podejmą ruch świadomości Kryszny."

"Mój Guru Maharadża - fizycznie nie ma go tu ale jest w każdym działaniu. No a ja nie zamierzam umierać. Wy jesteście moimi ciałami. Dzięki waszym słowom rozprowadzanie książek się podwoi. Tak, bądźcie podwójnie błogosławieni... Czy nie widzicie, że to
drukowanie jest moim życiem? Dlatego róbcie to, w przeciwnym razie zabijacie mnie. Jeśli nie organizujecie tego, to mnie na wpół zabijacie. Albo zabijcie mnie całkiem albo dajcie mi pokój. Jak możecie oczekiwać, że będę spokojny jeśli tego nie organizujecie? Chcę niezwłocznie rozszerzyć świadomość Kryszny wszędzie. Naszą wyjątkową zasługą jest wielbienie bóstw i rozprowadzanie na wielką skalę indyjskiej tradycji kulturalnej. To jest
ruch świadomości Kryszny."

"Jeżeli mnie kochacie, nie będziecie walczyć. Pozostańcie zjednoczeni. Nie dopuście do powstania następnej Gaudiya Math. Kierujcie Towarzystwem gdy mnie nie będzie. Nie pozwólcie żeby upadło. Czasami sprawia mi ból to, że jestem w więzieniu (chory),
ponieważ kocham wolność. Dzięki przywiązaniu do polecenia mojego Guru Maharadży wystartowałem w USA z 40 rupiami. Nawet w takich warunkach staram się pisać książki.”

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 15 cze 2007, o 17:55 
Sponsorzy

jaya! ! !
Piekny list i bardzo konkretny.
Dziekuje za ten text :lol:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 cze 2007, o 11:00 
Morderator

uwielbiam cytaty śrial Prabhupada ,chyba trza bedzie z bakiem pogadac zeby zrobił taki dział na forum z cytatami Srila Prabhupada a moim najwioekszym marzeniem jest zeby przetłumaczone było na jezyk polski Śiksamrita Śrila Prabhupada czyli listy Prabhupada i wypowiedzi narózne tematy to było by piekne....moze w przyszłosci :) a ma ktos moze ta siksamrite?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 02:41 

Fragmenty listów i wykładów Śrila Prabhupada na temat sankirtanu

2 czerwca 1968

W czasie gdy odchodził mój Guru Maharadź, jego ostatnią instrukcją dla mnie było - "Staraj się nauczać po angielsku tego wszystkiego czego nauczyłeś się ode mnie i to będzie dobre dla ciebie i dla ludzi, którzy cię będą słuchać." Instrukcję tę otrzymałem w 1936 roku a rozprowadzanie gazety BTG rozpocząłem w 1944. W czasie mojego życia rodzinnego drukowałem tę gazetę i rozprowadzałem prawie za darmo, niektórzy płacili mi prenumeratę, niektórzy nie. Robiłem co było w mojej mocy i to na własny koszt. Widzieliście stare artykuły o moich zamiarach w tej sprawie więc proszę, starajcie się postępować zgodnie z tą zasadą i podnoście jakość tej gazety w stopniu, który uważacie za najlepszy. Macie całkowitą swobodę w tym jak uczynić ją możliwą do przyjęcia przez szeroką publiczność, utrzymując jednocześnie zasady Świadomości Kryszny. I, jak mówiłem wam kilka razy, oczekuję dnia, gdy ta gazeta przyjmie kształt magazynu Life lub innych podobnych magazynów, niechaj będzie tak samo popularna. Z Indii ta gazeta została przeniesiona do Ameryki, z nadzieją, że amerykańscy młodzi chłopcy, jak wy, wykażą zainteresowanie szerzeniem wzniosłej ewangelii Świadomości Kryszny.

8 sierpnia 1968

Odnośnie zbiórki publicznej, myślę, że powinniście uzyskać specjalną licencję czy pozwolenie od władz, ponieważ jako towarzystwo religijne możemy zbierać datki w ten sposób. Po prostu władze muszą być poinformowane, że jesteśmy poważną organizacją szerzącą świadomość Boga i że nie jesteśmy zawodowymi żebrakami. Ta metoda intonowania w parkach, rozprowadzania prasadam, sprzedawania naszej literatury i zbiórki pieniędzy jest po prostu nasza służbą, za pomocą której jednocześnie robimy propagandę i utrzymujemy naszą instytucję. A więc ten proces musi być kontynuowany i musi być usankcjonowany przez władze. Myślę, że nie będzie żadnych trudności w uzyskaniu takiego zezwolenia.

20 stycznia 1969

Ale chyba najlepszą nowiną ze wszystkich jest to, że wkrótce będziemy mieli własne wydawnictwo drukujące literaturę Świadomości Kryszny w języku niemieckim. Naszym życiem i duszą jest kirtan i prezentowanie literatury szerokiej publiczności z zrozumiem, że Kryszna z wewnątrz dyktuje wam jak dokonać tego z powodzeniem. Myślę, że prace tłumaczeniowe powinny być przeprowadzone w tych artykułach, które mogą być włączone do niemieckiego wydania Back to Godhead, jak również w moim Wprowadzeniu do Bhagawad-gity takiej jaką jest. Zastanawiam się czy są tam ludzie, którzy mogą mówić z wami po angielsku. Proszę poinformujcie mnie o tym.

31 maja 1969

Skoncentrujcie się na bardzo dobrym zorganizowaniu sankirtan i starajcie się sprzedawać Back to Godhead. To jest nasza główna propaganda.

16 lipca 1969

Chcemy rozprowadzać tyle egzemplarzy BTG (Back to Godhead dop. tłum.) ile tylko możliwe, a im więcej potraficie wyprodukować i rozprowadzić, tym bardziej mój Guru Maharadż będzie zadowolony, widząc, że jego marzenie jest wypełniane.

22 lipca 1969

Co się tyczy Kopenhagi, jeśli jest możliwość, chcemy otwierać wiele takich oddziałów. Ale waszym głównym interesem obecnie jest sankirtan i sprzedawanie literatury i to jest równie ważna praca. Piszesz, że chciałbyś nauczyć się drukowania, więc jeśli masz na to czas, to Dźaj Gowinda może cię poinstruować. Życzyłbym sobie żeby nasza literatura Świadomości Kryszny mogła być dostępna dla ludzi mówiących wszystkimi językami świata, a więc jeżeli możecie udzielić jakiejkolwiek pomocy w tym zakresie, będzie ona zawsze doceniona.
Waszym głównym interesem w chwili obecnej jest propagowanie sankirtanu wśród wszystkich ludzi w Niemczech. Jest to także bardzo wielka służba.

28 lipca 1969

Naszym pierwszym ważnym interesem jest utrzymywanie sankirtan za wszelką cenę. Następnym ważnym interesem jest praca wydawnicza. Ostatnio otrzymałem list od Śiwanandy, że on także myśli o usprawnieniu naszej pracy wydawniczej. Mam nadzieję, że w przyszłości będziemy mogli uruchomić w Niemczech regularne wydawnictwo na potrzeby
drukowania naszych książek. Słyszałem, że w Niemczech maszyny drukarskie są bardzo dobre i tanie. A więc jeśli wspólnie będziecie myśleć o uruchomieniu tam wydawnictwa, to będzie to wielki sukces. Poza tym, robienie interesu na imporcie towarów indyjskich to jest dobry pomysł ale jest to rzecz drugorzędna. Nie wolno nam tracić zbyt wiele czasu na różne interesowne manipulacje. Naszym głównym interesem jest sankirtan. Ucieszycie się gdy usłyszycie, że w Nowym Jorku w ubiegłym tygodniu zebraliśmy 1 000 $, a w czasie weekendu sprzedawaliśmy BTG w ilości 200 sztuk dziennie. Mamy podobnie dobry raport z Bostonu, wielbiciele zbierają tam 5060 $ dziennie i sprzedają około 6070 sztuk BTG. A co dopiero mówić o Los Angeles? No więc jeśli zorganizujemy nasz ruch sankirtanu, nie będzie braków finansowych, bądź pewny. Możemy robić jakieś interesy na własne potrzeby. Jednak nie rozpraszajmy się. Jeżeli skierujesz swoją uwagę na oddzielny interes sprzedaży towarów indyjskich, to, to może nie być dobry pomysł. Może to być robione bez kłopotu jako zaangażowanie drugorzędne, ale podstawowe zaangażowanie powinno być takie jak wskazano wyżej.

2 sierpnia 1969

Odnośnie twojego zamówienia BTG, w tej sprawie powinieneś rozmawiać z Tamal Kryszną, musisz wiedzieć, że zwiększamy teraz nakład z 20 000 do 25 000 miesięcznie, więc w tym samym stopniu musimy podwyższyć sprzedaż w Grupie Sankirtanowej. Subal w Filadelfii raportuje, że jedynie stojąc na rogach ulic i będąc ubranymi w nasze szaty, [szaty sprawiają, że] automatycznie wielu, wielu ludzi podchodzi żeby zapytać i kupić od wielbicieli BTG i dlatego sprzedają oni około 80 egzemplarzy dziennie. Mój Guru Maharadża zawsze podkreślał ważność rozprowadzania tej literatury Świadomości Kryszny, więc starajcie się to robić jak tylko to możliwe.

8 września 1969

Piszesz, że przedstawiłeś nasze książki w nowej księgarni; staraj się w podobny sposób pokazać tę wartościową literaturę w innych księgarniach na terenie Los Angeles.

14 września 1969

Jedna rzecz jaką mogę zasugerować, to, to, że otwieramy teraz nasze własne wydawnictwo, i ponieważ mamy bardzo wiele książek, to jeśli potraficie zorganizować sprzedaż tych książek, wiedzcie, że nie będzie braku pieniędzy ani dla ojca, ani dla syna.

8 października 1969

Miło mi zauważyć, że tak poważnie obmyślasz plan jak zorganizować drukowanie naszej niemieckiej literatury Świadomości Kryszny. Jeśli chodzi o sprzedaż, to jeżeli nie sprzedajesz, to jak będziesz w stanie kierować swoją firmą? Jeżeli chcesz kierować jakimś dobrym miejscem po prostu w ten sposób, że wszyscy ciężko pracują, to początkowo wszystko jest w porządku, ale jeśli sam. nie możesz sprzedawać literatury i prowadzić zbiórki, to jak zamierzasz kierować. Wycofanie się ze sprzedaży nie jest dobrym pomysłem. Musisz znaleźć sposoby i środki by sprzedawać nasze magazyny i literaturę. W zasadzie wszędzie organizujemy sprzedaż naszych BTG i zarządzamy naszymi ośrodkami dzięki
tej sprzedaży. Jaka jest więc przeszkoda, że nie możesz sprzedawać? Ksiązki są drukowane w języku niemieckim i prezentuje nowe, wzniosłe idee.

6 listopada 1969

Kontynuuj więc nacisk, tak jak to teraz robisz. Jak to tylko możliwe rozprowadzaj nasze książki i czasopisma. Ponieważ teraz nasze wydawnictwo w Bostonie rozpoczęło działalność, mamy ponad tuzin książek, które są gotowe do druku, więc chcę z twoją pomocą zalać rynki naszą literaturą. Ludzie teraz czytają wszelkiego rodzaju nonsensowne książki i zdolność czytania toruje im drogę do cyklu narodzin i śmierci. Jeśli wezmą się po prostu za czytanie tej transcendentalnej literatury, którą prezentujemy, to ta sama umiejętność czytania wzniesie ich do wyższej doskonałości duchowego życia. A więc to co robimy jest ważnym zadaniem. Macie moje błogosławieństwa niech wszyscy z was jadą do Colorado z rosnącym entuzjazmem.

16 kwietnia 1970

BTG jest moim życiem i duszą. Dlatego też proszę rozprowadzajcie tyle BTG ile tylko można. Rozpocząłem wydawać to czasopismo w 1944 roku w czasie mojego życia rodzinnego. Wydawałem 300400 rupii i rozprowadzałem bez żadnej kalkulacji ile mi się zwróci. Praktycznie wszystkie pieniądze wydawałem bez zarobku. Ale dziesięć lat później, od 1954 do 1959 roku walka była bardzo ciężka, ponieważ w owym czasie w ogóle nie miałem pieniędzy i w pojedynkę redagowałem, publikowałem i zbierałem pieniądze na publikację. Była to więc ciężka walka. Miałem ambicję żeby wydawać BTG w ogromnej ilości, tak żeby ludzie mogli zrozumieć transcendentalne błogosławieństwo Pana Ćajtanji. Ponieważ przybyłem do waszego kraju, powierzyłem tę sprawę moim ukochanym amerykańskim chłopcom i dziewczętom i życzyłbym sobie zobaczyć, że to czasopismo jest publikowane i rozprowadzane w sposób amerykański, jak "Reader's Digest","Life" itd., które są publikowane w milionach i rozprowadzane po całym świecie. W rzeczywistości pozycja BTG powinna być ważniejsza niż każdy światowy magazyn, ponieważ zawiera kwintesencję ludzkich potrzeb.

18 maja 1970

Naprawdę nie chcemy naruszać przepisów i porządku stanowego, to nie jest nasz interes. Ale wedyjska zasada pobierania datków przez bhaktów musi być dozwolona. Właściwie my nauczający nie jesteśmy traktowani jak pracownicy. Mamy prawo do pobierania datków z tytułu wykonywania naszych prac.

1 lipca 1970

Cieszę się z informacji, że sprzedaż naszej literatury jest bardzo dobra i jeszcze rośnie. To jest naturalne, że taka dystrybucja literatury powinna rosnąć, ponieważ ludzie słyszą coraz więcej o Ruchu Świadomości Kryszny, więc rozprowadzanie książek jest naszym najważniejszym programem propagandowym.

27 lipca 1970

Po przyjęciu sanjasy zaangażowałem się bardziej w pisanie moich książek bez dążenia do budowy świątyń, jak robili to inni moi bracia duchowi w Indii. Nie byłem tą sprawą zbyt zainteresowany, ponieważ mój Guru Maharadża bardzo chciał żeby raczej publikować książki niż budować wielkie świątynie i kreować uczniów-neofitów. Zdecydowałem się więc wycofać i skierować uwagę na pisanie książek i nic więcej... Dlatego też jeśli po prostu nieprzerwanie drukujecie w wydawnictwie moje książki, to da mi wielkie zadowolenie. Sądzę, że powinienem teraz powstrzymać wszelkie inne działania z wyjątkiem publikacji książek.

13 września 1970

Bardzo się cieszę informacją, że odnieśliście duży sukces lokując moje książki w bibliotekach, szkołach i uczelniach. Sprawia mi to wielką satysfakcję, więc proszę kontynuujcie wasz program umieszczania literatury świadomości Kryszny w bibliotekach, szkołach i uczelniach. Jestem pewien, że to zrewolucjonizuje myślenie ludzi w waszym kraju oraz studentów i profesorów, a ostatecznym końcem będzie uchronienie tego świata od szponów złudnych działań materialistycznych, które obecnie czynią wszędzie spustoszenie.

4 listopada 1970

Twój plan rozszerzenia naszych działań propagandowych w szkołach i uczelniach jest znakomity i moim pragnieniem jest to żeby każdy amerykański chłopak i dziewczyna otrzymali wykształcenie w świadomości Kryszny poprzez moje książki. Jesteście obdarzeni wielką odpowiedzialnością za druk i rozprowadzanie tych książek. Chcę żeby każdy z moich ośrodków był wyposażony w komplet moich książek.

30 listopada 1970

Mój Guru Maharadźa mówił, "Nie martw się o pieniądze. Rób coś dobrego dla Kryszny a pieniądze przyjdą." A więc powinniśmy zawsze myśleć jak rozprowadzać wiadomość o Krysznie, a On z pewnością da nam pomoc. Nawet zwykły człowiek, jeśli chce popularności, to da dużo pieniędzy na prace propagandowe. Kryszna także nie jest biedny. Może dostarczyć każdą sumę bhaktom, którzy są zaangażowani w szerzenie Jego chwał.

21 stycznia 1971

Bardzo się cieszę, że staracie się rozprowadzać nasze książki. Kontynuujcie, proszę, ten program, ponieważ jest to bardzo ważne. Szczególnie starajcie się umieszczać nasze książki w szkołach i bibliotekach. Nasza literatura jest także przeznaczona dla inteligencji.

17 lutego 1971

Podkreślam z całą mocą, że musimy prowadzić publikację Back to Godhead bardzo stanowczo, ponieważ jest to jeden z najważniejszych aspektów naszego towarzystwa.

18 marca 1971

Każdy, kto czyta naszą książkę Kryszna, Nektar instrukcji, Złotego Awatara i Bhagawad-gitę stanie się z pewnością osobą świadomą Kryszny. Wszelkim sposobem musimy pchnąć tę literaturę do szkół, uczelni, bibliotek poprzez członków lub zwykłą sprzedaż. W waszym kraju praktycznie nie ma analfabetyzmu. Każdy umie czytać i pisać, więc gdy przeczytają książkę Kryszna, z pewnością spodoba się im jako historia czy jako filozofia, moralność, religia itd. i stopniowo staną się doskonali w świadomości Kryszny.

25 marca 1971

Naprawdę chcemy żeby każdy Amerykanin miał w ręku egzemplarz BTG.

17 maja 1971

Mam w sercu pragnienie żeby książka Kryszna, w małym lub dużym wydaniu, była dostarczona do każdego domu.

17 maja 1971

To jest niezwłocznie ważny interes - znajdźcie sposób by rozprowadzić te książki po całym świecie. Zależy to od waszego zdecydowania, jest to tak pewne jak procent w banku. Ale rozprowadzajcie te książki tak szybko jak tylko się ukazują.

21 czerwca 1971

Tak moje polecenie ciągle obowiązuje. Proszę, organizujcie rozprowadzanie BTG i czyńcie to znakomicie. Naszym prawdziwym programem jest Grupa Sankirtanowa i dystrybucja naszych książek i czasopism. Inne sprawy są drugorzędne, więc latem powinniście ożywić ten program sankirtanu i dystrybucji książek. Skierowanie uwagi na interes nie jest dobrym znakiem. Powinniśmy dać całą swą energię na rozprowadzanie BTG.

28 grudnia 1971

Cieszę się bardzo, widząc że zagraniczna literatura jest tak znakomicie produkowana pod twoim entuzjastycznym kierownictwem. Po prostu staraj się zwiększać jeszcze bardziej wydanie tych książek i czasopism w wielu językach - w przeciwnym razie jak będzie możliwe nauczanie w tych miejscach? Jeżeli jakoś potrafisz produkować te liczne książki w innych językach, to myślę, że będziesz mógł poprawić tam sytuację. Jeśli jest obfitość książek, wszystko inne będzie pomyślne. Nasze Towarzystwo jest założone zwłaszcza na książkach. Jedna książka nie robi dużego wrażenia. Mimo to ślepy wujek jest lepszy niż żaden, więc wspaniale, że pojawiła się jedna książka, i że pojawia się kilka wydań BTG w innych językach. Ale teraz starajcie się wyprodukować co najmniej cztery lub pięć nowych książek rocznie w kilku językach i regularnie, co miesiąc BTG. To będzie wasz sukces. Włączcie się całkowicie do tej wielkiej odpowiedzialności związanej z produkowaniem licznych książek w różnych językach.

2 stycznia 1972

Wszelka siła jaką posiada teraz ruch wynika w znacznym stopniu z entuzjazmu, z jakim rozprowadzamy szeroko naszą literaturę na całym świecie. Mam bardzo, bardzo zachęcające raporty o tym ile moich książek jest rozprowadzanych.

10 stycznia 1972

Cieszę się, że wasze rozprowadzanie literatury również rośnie. Poświęćcie tej sprawie pełną uwagę. Im więcej książek sprzedajemy, tym większy postęp czynimy w świadomości Kryszny.

28 lutego 1972

Jedna sprawa, mówisz, że jesteś zbyt zajęty drukowaniem książek żeby móc je rozprowadzać. Więc jaki jest pożytek z drukowania jeżeli nie możemy rozprowadzać? Również w Nowym Jorku musi być dobry program dystrybucji. Sądzę, że Nowy Jork jest bardzo, bardzo dobrym polem do sprzedawania naszych książek, więc myślę, że jeśli zwiększysz [sprzedaż], przez położenie nacisku na dystrybucję, wówczas nasz ruch świadomości Kryszny będzie silny w obu dziedzinach zamiast tylko w drukowaniu, a postęp stanie się szybki. Jeżeli ludzie nie będą mieli dostępu do czytania naszych książek, to po co je drukować?

24 kwietnia 1972

Nie martw się zbytnio o sprawy finansowe ale twoja podstawowa uwaga powinna się skupić na rozprowadzaniu książek i czasopism. Musimy rozszerzać nasze nauczanie. To jest nasz główny interes. Twoje raporty o rozprowadzaniu są bardzo, bardzo zachęcające. Im więcej rozprowadzacie książek i czasopism tym solidniejsza jest to praca.

2 maja 1972

Również cieszę się bardzo słysząc od ciebie, że w ciągu jednego dnia sprzedałeś 100 kompletów książki Kryszna w miękkiej oprawie, i że miałeś nagranie w Dai Nippon. Stopniowo wymienimy literaturę, która jest ostatnio popularna, na nasz rodzaj
transcendentalnej literatury. Moją ambicją jest rozpowszechnianie tych książek daleko i szeroko po całym świecie, tak żeby każdy przeczytał przynajmniej jedną naszą książkę i to zmieni jego życie. Jeżeli tylko 1% społeczeństwa stanie się bhaktami, to zmieni się cały świat.

31 grudnia 1972

Jestem przekonany, że jeśli po prostu gloryfikujesz Krysznę i nasze książki w możliwie najlepszy sposób, to każdy, nieważne czy ateista czy inny, będzie przekonany do kupienia. Oczywiście jest to wielka sztuka i nie każdy potrafi to robić, ale stopniowo poprzez praktykę nauczania w ten sposób, prezentując ludziom cudowne ilustracje w naszych książkach, stopniowo staniesz się ekspertem w swej służbie.

5 stycznia 1973

Jestem bardzo zachęcony słysząc od ciebie, że dystrybucja książek i literatury w Vancouver bardzo wzrosła. Otrzymuję takie same raporty zewsząd na świecie, gdziekolwiek pracujemy i to mnie niezwykle cieszy. Nigdy nie myślałem, że ruch Świadomości Kryszny może mieć takie powodzenie. Faktycznie cała sprawa opiera się na tych książkach. Nie ma nigdzie na świecie takiej literatury jak nasze książki. A więc sprzedawanie coraz więcej i więcej książek i czasopism, to jest nasz główny interes. Dziękuję wam bardzo, że pomagacie mi w ten sposób.

9 stycznia 1973

Naszym pierwszym interesem jest sprzedawanie tej transcendentalnej literatury obficie po całym świecie. Powinniśmy oceniać tę sprawę po wynikach a nie po środkach. Ale jednocześnie musimy unikać irytowania kogokolwiek czy niepokojenia poprzez oszukiwanie czy mówienie kłamstw, które będą wykryte.

styczeń 1973

Jestem tak bardzo szczęśliwy widząc chłopców i dziewczęta z Los Angeles i z całego świata, którzy rozumieją i doceniają tę unikalną wartość naszej transcendentalnej literatury i pomimo wszelkich trudności dobrowolnie wychodzą rozprowadzać książki. Jedynie dzięki temu wysiłkowi, mają zapewniony powrót do domu, do Boga.

14 lutego 1973

Bardzo się cieszę słysząc o twojej rosnącej dystrybucji książek i wielką przyjemność sprawia mi to, że jesteś tak gorliwy, sprzedając moją literaturę. Poprzez dystrybucję tej literatury możemy całkowicie unicestwić wszystkie te grupy podrabianych jo-
ginów na świecie. Co do tego jestem pewien. Dlatego też nie potrzebujemy bezpośrednio atakować tych szarlatanów ale po prostu poprzez tę dystrybucję książek światło świadomości Kryszny zwycięży...A więc moja prośba do was jest taka żebyście kontynuowali to w ten sposób z większym entuzjazmem. To jest klucz. Zawsze pozostań entuzjastyczny i inspiruj innych, a twoje życie będzie chlubne i w końcu możesz być pewien, że wrócisz do domu, do Boga.

27 lipca 1973

To bardzo zachęcające gdy się stwierdza, że praca nad naszym BTG i innymi książkami jest kontynuowana. Naprawdę, produkowanie i rozprowadzanie książek jest naszym najważniejszym zaangażowaniem. Wszystkie inne zaangażowania kulminują w tym końcowym - rozprowadzaniu książek.

23 grudnia 1973

Gdy byłem samotny w Nowym Jorku, myślałem, "Kto będzie mnie słuchał w tym okropnym, grzesznym miejscu? Zostanę jeszcze trochę, w końcu mogę sprzedać parę moich książek, to też coś jest."
Ale Kryszna przygotował coś, czego nie mogłem zobaczyć i sprowadził was do mnie, jednego po drugim, szczerych amerykańskich chłopców i dziewczęta, żebyście byli nauczeni wykonywania pracy Pana Ćajtanji Mahaprabhu. Widzę teraz, że to jest cud. W przeciwnym razie jak to możliwe by jeden samotny stary człowiek, mający tylko parę książek do sprzedania żeby z trudem zdobyć pożywienie, jak on mógłby przetrwać w takim miejscu, do kogo mówić o ruchu świadomości Boga w celu uratowania ludzkości? To jest cud Kryszny.

16 kwietnia 1974

Im więcej rozprowadzimy książek i literatury, tym bardziej będzie zrozumiała dla ludzi nasza misja, a im bardziej zrozumieją naszą misję, tym większy zrobią postęp na ścieżce wyzwolenia od wszystkich problemów życia. Dziękuję wam wszystkim.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 10:03 
Morderator

Divya napisał(a):
30 listopada 1970

Mój Guru Maharadźa mówił, "Nie martw się o pieniądze. Rób coś dobrego dla Kryszny a pieniądze przyjdą." A więc powinniśmy zawsze myśleć jak rozprowadzać wiadomość o Krysznie, a On z pewnością da nam pomoc. Nawet zwykły człowiek, jeśli chce popularności, to da dużo pieniędzy na prace propagandowe. Kryszna także nie jest biedny. Może dostarczyć każdą sumę bhaktom, którzy są zaangażowani w szerzenie Jego chwał.

Ciekawe przemyslenie :)

A czy w Polsce sprzedaje sie jeszcze ksiazki Śrila Prabhupada na ulicach?
nie wiele o tym słychac.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2007, o 08:13 

Tak, tak, tak są wielbiciele sankirtanu wśród nas:)
- mozna zadac inne pytanie - Jak zostać wielbicielem pogrążonym i zdeterminowanym w sankirtanie?

Sankirtan to zbiorowe, wspólne i głośne wypowiadanie mahamantry:
Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

Trudno się nam jest przemóc do powtarzania świetych Imion i dlatego jeszcze trudniej będzie nam zainspirować innych do tego. W iluzji ktoś budzi się rano i myśli: „Mam wiele ważnych rzeczy do zrobienia- e-maile, telefony, poczytać gazetę i obejrzeć wiadomości w TV. Po co ten pośpiech, mam cały dzień na intonowanie swoich rund.” Pamiętajmy, iż intonowanie świętych imion Kryszny, to oddech życia dla duszy, staje się błahą rzeczą do zrobienia w jakimś innym czasie. Jaka szkoda, że to, co powinno być zrobione najpierw, jest robione na końcu! Opisując słowo determinacja, Śrila Prabhupada powiedział, że intonowanie świętych imion Kryszny jest ważniejsze, niż jedzenie i spanie. „Jeśli nie możesz ukończyć szesnastu rund, to nie możesz spać i jeść tego dnia. Dlaczego nie zapomnisz o jedzeniu? Dlaczego zapominasz o intonowaniu Hare Kryszna? To jest niedbalstwo, aparadha, obraza. Powinieneś raczej zapomnieć o spaniu i jedzeniu i ukończyć szesnaście rund. To nazywa się determinacją.” (SPT 28/1/74)
Aby zadowolić Guru, Gaurangę i Krysznę, oczyścić serce i osiągnąć doskonałość na ścieżce oddania, należy intonować określoną liczbę rund codziennie. Ukończenie szesnastu rund zabiera jedynie około dwóch godzin. Niektórzy bhaktowie, mający mentalną czystość i praktykę z obecnego i przeszłego życia, kończą szesnaście rund w jedną godzinę.
Choć śastry i sadhu pokazują potrzebę intonowania określonej liczby rund codziennie, sadhakom w tym ponurym wieku Kali często brakuje determinacji, by ukończyć swoją codzienną liczbę rund. Brak determinacji spowodowany jest tkwiącymi głęboko grzechami, mentalnym zanieczyszczeniem i przywiązaniem do zadowalania zmysłów. Niezdolni do utrzymania stałego ślubu, niektórzy bhaktowie intonują kapryśnie- jednego dnia szesnaście rund, drugiego osiem, kolejnego sześćdziesiąt cztery, następnego dziesięć, a jeszcze innego ani jednej!
Śri Rupa Goswami wymienia determinację, jako jeden z sześciu sprzyjających czynników do duchowego postępu. Synonimy słowa determinacja to odwaga, siła, silna wola, zdecydowany i mocny umysł. Jak można osiągnąć wszystkie te atrybuty i zwiększyć swoją determinację? W Bhaktjaloce Śrila Bhaktiwinoda Thakura stwierdza, że determinacja pochodzi z pamiętania i dyskutowania o oddanych praktykach wielkich dusz, takich jak Śri Rupa, Sanatana, Dasa Goswami i Thakura Haridasa.
Dlatego przedyskutujmy życie Haridasa Thakura, które jest najlepszym przykładem oddanej determinacji w ukończeniu określonej liczby rund. Nawet w sytuacji niewyobrażalnych trudności Haridasa zawsze kończył swoje przypisane rundy. Późno w nocy prostytutka przyszła do Haridasa Thakura w odosobnionym miejscu. „Wystawiając część swojego ciała na widok, usiadła na progu drzwi i przemówiła do niego bardzo słodkimi słowami: ‘Mój drogi Thakuro, o wielki nauczycielu, wspaniały bhakto, jesteś tak pięknie zbudowany, a twoja młodość właśnie rozkwita. Jaka kobieta może kontrolować swój umysł widząc cię? Jestem chętna połączyć się z tobą. Mój umysł jest tego żądny. Jeśli cię nie dostanę, nie będę w stanie utrzymać ciała i duszy razem.’
„Haridasa Thakura przemówił do niej tak: ‘Ślubowałem intonować dziesięć milionów imion w miesiącu. Podjąłem taki ślub, a teraz zbliżam się do jego końca. Pomyślałem, że dziś będę w stanie ukończyć tą jagję, intonowanie mantry Hare Kryszna. Próbowałem ze wszystkich sił intonować święte imię całą noc, lecz nadal nie ukończyłem. Jutro z pewnością skończę i mój ślub będzie spełniony.’” (Śri Namamryta 1.14)
Innym razem Haridasa Thakura także ukazał nadzwyczajną determinację. Jeden łotr Kazi torturował Haridasa Thakura, chłoszcząc go na dwudziestu dwóch rynkach. Choć Haridasa był praktycznie pobity na śmierć, powiedział:

khanda khanda haj’ deha jaja jadi prana
tabu ami wadane na czadi hari-nama

„Nawet, jeśli moje ciało pocięte jest na kawałki i stracę swoje życie, nigdy nie porzucę intonowania świętego imienia Pana.” (Cb. Adi 11.91)
Jego Boska Łaska, A. C. Bhaktiwiedanta Swami Prabhupada, Założyciel-Aćarja ISKON’U, pokazał jeden z największych przykładów determinacji we współczesnym wieku. W wieku siedemdziesięciu lat Śrila Prabhupada opuścił Indie, płynął na parowcu i przybył do Ameryki, aby rozpowszechnić nauki Śri Ćajtanji Mahaprabhu. Na statku cierpiał z powodu dwóch silnych ataków serca. Niezrażony, zmagał się przez jeden rok w zimowych śniegach i chłodnym odzewie ludzi. Ostatecznie, po żywiołowym sankirtanie i wysiłkach w nauczaniu, Śrila Prabhupada zarejestrował swoją duchową społeczność ISKON’U w Nowym Jorku w lipcu 1966r.
Osiem miesięcy później Śrila Prabhupada zniósł trzeci atak serca, który sparaliżował jego lewą stronę. Generalnie nikt nie przeżywa trzech ataków serca. Odzyskując siły Śrila Prabhupada udał się do Wryndawan, aby przyjąć schronienie Radha-Damodara w Sewa Kuńdźa. Po krótkim czasie Śrila Prabhupada odzyskał zdrowie, powrócił do Ameryki i zapoczątkował ścisły plan nauczania. W czasie kolejnych dziesięciu lat Śrila Prabhupada podróżował trzynaście razy wkoło świata, otwierając świątynie, inicjując uczniów i pisząc książki. Z pewnością sadhaka wzmocni swoją determinację dzięki pamiętaniu o Śrila Prabhupadzie i rozmawianiu o jego przykładowym życiu w oddaniu.
Rozwijający się sadhaka powinien zawsze pamiętać, jakiej wartości było jego życie zanim otrzymał bezprzyczynową łaskę Śri Guru. Łaska Guru daje komuś nowe życie szczęścia i nadziei, spełnienia, spokoju i doskonałości. Przypominając sobie swoje wcześniejsze, bezużyteczne czynności, zwiększa się wdzięczność i uczucie dla Śri Guru. To z kolei pogłębia naszą determinację do praktykowania sadhany, przez co poważnie dążymy do osiągnięcia celu, Radha-Gowinda premy. Niech następujące szczere słowa Śrila Prabhupada pobłogosławią wszystkich czytelników odnowioną determinacją do intonowania świętych imion Kryszny:
„Przeszedłem różne etapy w życiu. Więc mam pełne doświadczenie tego materialnego świata. Nie chcę tego. Ta determinacja jest tam. Społeczeństwo, rodzina, miłość, przyjaźń, te nonsensy, precz ze wszystkim! Spróbowałem tego. Nie jestem już zainteresowany tym materialnym światem.” (SPC 16/4/77)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Siva
PostNapisane: 1 wrz 2007, o 13:30 

sankirtan ki?jay!! dziekuje za tyle nektaru :)

"Radha-Krsna Prana Mora Jugala Kirśora!!"

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1