Ostatnio dużo myślę sobie

Chciałem się podzielić pewnymi wnioskami mych przemyśleń, które zostały ugruntowane po ostatnim seminarium Śrila Kryszna Kszetry Prabhu z Śaranagati.
Piękny nastrój medytacji pojawia się w nas kiedy, godzimy się ze sobą, jesteśmy gotowi oddać się w służbie oddania dla Kryszny.
Medytacja która jest nam ofiarowana przez naszych acarjów może być dla nas wiecznie żywa.
Każdy może tego doświadczyć.
Polecam poniższą pieśń do przestudiowania i zagłębienia się w niej całym sercem.
Chciałem zapytać o Wasze doświadczenia?
Pieśń piąta
(1)
Transcendentalna powierzchowność Śrimati Radharani pojawiła się z klejnotu najintensywniejszych duchowych uniesień (mahabhawa-cintamani). Ona jest skarbem przywódcy zaufanych pasterek (sakhi) i promienieje mocą nadprzyrodzonej świetności. Swoją pierwszą kąpiel bierze w nektarze współczucia, drugą w nektarze młodości a trzecią w nektarze cielesnego blasku. Tak oto poskramia nawet urodę bogini fortuny jednak wyróżnia się szczerą niewinnością.
(2)
Przywdziewa jedwabne sari skromności, a czoło dekoruje czerwoną kropką wdzięku. Jej ciało jest zdobione obrazami kreślonymi wonnym piżmem, nosi naszyjnik wysadzany świeżo zebranymi klejnotami ekstazy: łzami lśniącymi w oczach, słodkim dreszczem, co jeży włosy na ciele, kroplami potu, niewyraźnymi zgłoskami załamującego się głosu, transcendentną nieobecnością co bezruchem ciało spowija, by naraz niepojętą zda się obłąkaną ekspresją rozbłysnąć.
(3)
Śri Radha jest bardzo piękna poprzez noszenie kwiecistej girlandy nawleczonej Jej dwudziestu pięcioma nadprzyrodzonymi przymiotami, jest Ona przyodziana w dwuczęściowy jedwabny kombinezon pełnych powściągliwości jak i ekscentrycznych ekstaz emocjonalnych. Skrywane wzburzenie to Jej niesforne loki ułożone w zgrabną fryzurę, a Jej czoło jaśnieje tilakiem wszechpomyślnego losu. Imię i chwały Kryszny są klejnotem Jej uszu.
(4)
Usta Śrimati Radharani czerwienieją od żucia betelu, a czarny kontur tajemniczego sprytu jest makijażem Jej oczu. Jej uśmiech jest niczym czarowna słodycz z nutą kamfory, przepada żartować. Siedzi na łożu godności w pałacu sławy i chwały, a girlanda niepojętych przemian ekstatycznej miłości kołysze się na Jej szyi.
(5)
Jej piersi pokrywa suknia pełnego czułej miłości wzburzenia. Lutnia w kształcie żółwia rozbrzmiewa w Jej dłoniach by obwieścić zwycięstwo nad Jej rywalką Czandrawali. Radha lubi ufnie kłaść Swe podobne kwiatowi lotosu ręce na ramiona Swoich dwóch przyjaciółek. Jej młodzieńcza postać jest smukła i pełna wdzięku. Tylko Ona rozdziela nektar Pana Śyamasundary.
(6)
Rupo i Raghunatho! Waszym wielkim skarbem są lotosowe stopy tej oto Radhiki. Bhaktiwinoda, który jest bardzo upadły i skromny, modli się u waszych lotosowych stóp ze źdźbłem słomy w ustach. Proszę obdarzcie mnie kroplą nektaru wiecznej służby dla Śrimati Radharani!
Powyżej Gitawali
Tłumaczył HG Parawioma Prabhu