Teraz jest 28 lip 2026, o 22:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ekstatyczna miłość. Mistyczne "wcielanie się" w rolę
PostNapisane: 7 kwi 2009, o 08:46 

Witam,

Jeśli pozwolicie, chciałbym zapytać o pewną kwestię z Caritamrity. Być może Govinda Nandini znajdzie chwilę i będzie mogła mi odpisać, jako ekspertka od tłumaczeń książek Śrila Prabhupady. Byłbym bardzo wdzięczny.

Otóż fascynujące są dla mnie pieśni Narottama Thakura. Chociażby Śri Prema Bhakti Ćandrika.
Często w wisznuizmie Gaudija spotyka się w bhakti jodze elementy mistycyzmu, polegające na odczuwaniu ekstatycznej miłości do Boga lub przykładowo "wcielaniu" się wręcz w rolę Gopi, lub służebnicy - która służy Krysznie i Radhice. W niektórych fragmentach CC można wręcz znaleźć opisy jak Cajtania wraz z bhaktami odgrywali nawet takie "role" na żywo. Jest to wyjątkowo unikalne i ciekawe. Coś jak branie udziału w pewnych mistycznych przeżyciach, odbywających się w transcendentalnej rzeczywistości..

Mam w związku z tym ogromną prośbę do osób, które znają CC (ja dopiero ją czytam, poznaję).
W których miejscach Caritamrity są Waszym zdaniem najciekawsze fragmenty opisujące
właśnie takie ekstatyczne stany Cajtanii, w których "wcielał" się niejako w rolę Radhy lub pasterki
tęskniącej za Kryszną, odczuwającej rozłąke za Nim? A może są jakieś fragmenty gdzie Cajtania
sam opisuje/opiewa boskie igraszki pomiędzy Kryszną a Radhą, Premę?

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Ekstatyczna miłość. Mistyczne "wcielanie się" w rolę
PostNapisane: 7 kwi 2009, o 16:12 
Sponsorzy

napewno MadyaLIla jest pelna podobnych wydarzen,mysle ze rowniez pod koniec,czyli Antya lila opisuje stany mahabhavy -milosci do Boga ,jakie MahaPrabhu przezywal w Jaganatha Puri,siastra mowią ze w tym materialnym Ciele czysty wielbiciel Pana moze osiągnąc maximum Kryszna preme pozniej jest Mahabhava i są to tak intensywne przezycia ze normalne Cialo tego nnie wytrzymuje.
Z opisow z Caitany.C Antya Lila mozna wnioskowac ze MahaPrabhu musial byc w posiadaniu Ciala Duchowego (jak mowią vedy,Cialo Pana i Pan są tym samym ,są Absolutne)
Dlatego mahaPrabhu manifestowal miedzy innymi takie symptomy ze wydluzal ,lub kurczyl swoje czlonki,(rece,nogi) zeby wyginały my sie w rozne strony kiedy w nastroju rozdzielenia udezał (podczas upadku ) głową o ziemie :D
Ciesze sie ze inspiruje Cie ten temat. jednak Aczaryowie-Guru polecaja czytac Caitanye po kolei bo wowczas czytanie jest smaczniejsze ,a zrozumienie wieksze.
Oraz satysfakcja ,jest gwarantowana,to tak jak podczas pobytu na bogatej uczcie ,przejsc odrazu do dania glownego.
lepiej zaczac od przystawek itp,a kiedy danie glowne jest juz przed nami to najpierw ciesza sie poczy umysl,wszystkie zmysly :D
Super ze wciagaja Cie takie tematy.Powiem szczerze ze nawet wsrod wielbicieli jest to zadko omawiany temat ,a szkoda. dzieki za inspiracje do czytania.
POzdrawiam Twoj zawsze do uslug
Gaurangaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 kwi 2009, o 18:41 

pawellt napisał(a):
Otóż fascynujące są dla mnie pieśni Narottama Thakura. Chociażby Śri Prema Bhakti Ćandrika.
Często w wisznuizmie Gaudija spotyka się w bhakti jodze elementy mistycyzmu, polegające na odczuwaniu ekstatycznej miłości do Boga lub przykładowo "wcielaniu" się wręcz w rolę Gopi, lub służebnicy - która służy Krysznie i Radhice. W niektórych fragmentach CC można wręcz znaleźć opisy jak Cajtania wraz z bhaktami odgrywali nawet takie "role" na żywo. Jest to wyjątkowo unikalne i ciekawe. Coś jak branie udziału w pewnych mistycznych przeżyciach, odbywających się w transcendentalnej rzeczywistości..

Mam w związku z tym ogromną prośbę do osób, które znają CC (ja dopiero ją czytam, poznaję).
W których miejscach Caritamrity są Waszym zdaniem najciekawsze fragmenty opisujące
właśnie takie ekstatyczne stany Cajtanii, w których "wcielał" się niejako w rolę Radhy lub pasterki
tęskniącej za Kryszną, odczuwającej rozłąke za Nim? A może są jakieś fragmenty gdzie Cajtania
sam opisuje/opiewa boskie igraszki pomiędzy Kryszną a Radhą, Premę?

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam!

He... Nie jestem ekspertem w tłumaczeniu, a nawet jakbym była, to pytanie nie dotyczy tłumaczenia jako takiego. Pytanie faktycznie dotyczy zaawansowanego etapu służby oddania. Nie pamiętam gdzie w CC takie rzeczy są opisane, chociaż pamiętam, że jest wiele opisów tego, jak Pan Caitanja zatracał się w miłości do Kryszny - w nastroju rozłąki, tęskniąc za Kryszną.

W Caitanya-bhagavata jest rozdział poświęcony występom, sztuce czy przedstawieniu tanecznemu, jakie Pan Caitanja zorganizował w domu Candrasekhary Acarji. Pan Caitanja powiedział: "Dzisiaj będę tańczył grając rolę mocy i towarzyszki Najwyższego Pana. Wstęp jest tylko dla tych, którzy kontrolują swe zmysły, inni nie powinni wchodzić". Pierwszy zareagował Advaita Acarja: "Nie mogę oglądać dzisiejszego tańca. Należę do osób, które nie mają kontroli nad swymi zmysłami, więc nie dla mnie jest ten taniec." Srivasa Thakur podążył śladami Advaity Acarji. Pan Caitanja zorientował się, że nie traci całą potencjalną publiczność i zmienił warunki: "Ok, nie matrwicie się. Dzisiaj będzicie jak najdoskonalsi z joginów, którzy potrafią się kontrolować. Nie dotknie was złudzenie, gdy ujrzycie mój taniec."

W trakcie przedstawienia Pan Caitanja odgrywał rolę różnych swoich mocy - od Laksmi devi, przez Rukmini, proszącą Krysznę, by ją porwał i uratował od małżeństwa z Sisupalą, do Revati i Radharani. Razem z Panem Caitanją w roli Radharani wszedł na scenę Nitjananda Prabhu, grający babcię Purnamasi. Nikt z widzów nie potrafił ich rozpoznać. Nawet Sacidevi nie rozpoznała syna i była przekonana, że to Maha-Laksmi przybyła, by tańczyć. Nie potrafili też od razu rozpoznać zmieniających się nastrojów Pana Caitanji, ale gdy tylko rozpoznali dany nastrój, śpiewali i recytowali pasujące do niego teksty, ofiarowywali stosowne modlitwy. Stopniowo wszystkich ogarniała Kryszna-prema. Nie tylko widzowie, ale i aktorzy zatracali się w miłości do Boga, obejmowali się na wzajem, płakali, tarzali się po ziemi. Aktorzy też się zupełnie zatracali, babcia Purnamasi padła bez przytomności. Nawet nie zauważyli, jak minęła noc, i zaczęło świtać.

Pan Caitanja nie "wcielał się" w te role. On BYŁ tymi osobami. Pan Caitanja JEST Radhą i Kryszną. Nie czytałam książki Narottamy dasy Thakury, pytanie inspiruje do tego, by to zrobić. Podejrzewam jednak, że Narottama dasa może pisze o czymś innym?

Pewnie nie odpowiedziałam na pytanie... Może Purnaprajna Prabhu będzie potrafił.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 7 kwi 2009, o 21:55 

gndd napisał(a):
He... Nie jestem ekspertem w tłumaczeniu, a nawet jakbym była, to pytanie nie dotyczy tłumaczenia jako takiego. Pytanie faktycznie dotyczy zaawansowanego etapu służby oddania.

Przepraszam. Być może nie wyraziłem się precyzyjnie. Masz po prostu opinię bardzo dobrej tłumaczki i generalnie znawczyni tekstów Śrila Prabhupady. W związku z tym założyłem - że znasz dobrze CC i pomożesz mi odnaleźć te fragmenty. Oczywiście zdaje sobie sprawę że CC jest obszerna i czytając ją można zwracać uwagę na wiele aspektów. Nikt się przecież nie uczy tego na pamięć w całości. A w końcu i tak mi pomogłaś.. za co dziękuje :)

Cytuj:
W Caitanya-bhagavata jest rozdział poświęcony występom, sztuce czy przedstawieniu tanecznemu,

Wow. Gdzie można znaleźć/poczytać/nabyć tę pozycję? Czy było to może przez kogoś tłumaczone na Polski? Oczywiście angielska wersja też nie stanowi problemu..

Cytuj:
Pan Caitanja nie "wcielał się" w te role. On BYŁ tymi osobami. Pan Caitanja JEST Radhą i Kryszną. Nie czytałam książki Narottamy dasy Thakury, pytanie inspiruje do tego, by to zrobić. Podejrzewam jednak, że Narottama dasa może pisze o czymś innym?

Narottama oczywiście nie używa określenia "wcielanie się". To moje, być może nietrafione trochę w tym kontekście sformuowanie. On po prostu tęskni, odczuwa ból rozłąki, pisze niejako z perspektywy tęskniącej za Kryszną pasterki (przykładowo w niektórych pieśniach wchodzących w skład "Padakalpataru" (Rajskie drzewo pieśni). Swojego czasu kserowałem to w bibliotece Indologii UW :) Co więcej pięknym językiem pisze o swoich rozterkach, wyznaje swoje winy przed guru, żałuje że nie żył w czasach Caitanji. Dużo u Niego takiego niesamowitego spontanicznego, soczystego wręcz przekazu i cudownej liryki. Nie wiem jak to ująć -ale na mnie zrobiło to ogromne wrażenie. Polecam więc zarówno Padakalpataru jak i PremaBhakti Ćandrikę

Cytuj:
Pewnie nie odpowiedziałam na pytanie... Może Purnaprajna Prabhu będzie potrafił.

Za to podałaś ciekawe źródło (Caitanya-bhagavata) i zachęciłaś do kolejnych poszukiwań, za co uprzejmie dziękuje

Pozdrawiam
Paweł

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 8 kwi 2009, o 10:38 

pawellt napisał(a):
Wow. Gdzie można znaleźć/poczytać/nabyć tę pozycję? Czy było to może przez kogoś tłumaczone na Polski? Oczywiście angielska wersja też nie stanowi problemu..

Nie wiem czy jest polskie tłumaczenie. Nigdy o takowym nie słyszałam. Jeżeli chodzi o angielski, to wpisz w Google "Caitanya Bhagavata" albo "Chaitanya Bhagavata" i otrzymasz listę stron. Na niektórych można kupić wersję albo elektroniczną, albo drukowaną. Rozdział, o którym wspomniałam, jest w Madhya-lila. Wiem, że krąży tłumaczenie tylko Adi-lila, więc się zorientuj, czy dana wersja jest całością CB czy też zawiera tylko Adi-lila.

Więcej może później, w tej chwili nie mam czasu. Muszę zaraz wyjść.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1