Teraz jest 28 lip 2026, o 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sila Kryszny
PostNapisane: 27 lut 2012, o 14:48 

Rozwazajac czynniki sprzyjacace powodzniu Bhagawad- Gita wyminia 5 z nich (cialo, pole dzialania, wola, dusza najwyzsza itp) Podkreslajac ten ostatni, mozna zobaczyc na przkladzie Ardzunu. Pokonywal polbogow, zdobywal klorestwa, i slawe, wsztstkie swoje cele, ale w pewnym momencie zostal pokonany przez wracajacych z pola pasterzy. Sam byl zdziony jak on Maharati, bedacy w obawie u takich osob jak Indra, mogl byc rozgromiony przez nieuzbrojnych rolnikow?

Jedna z odpowiedzi jest to ze Z blogoslawinstwem Kryszny (czyli 5 elemnt: ) ) wsztsko jest mozliwe, a bez niego, kazda rzecz staje sie trudna/

Jest to mysle bardzo ciekawy punkt filozficzny, ktory tez napewno w zyciu bhaktow bywa...doswiadczany. Czyli warto sobei czasmi przypomniec ze "tam gdzie Kryszna tam takze zwyciestwo, pomyslnosc i niezwykla sila".

W sumie to moze sie wydawac sprzeczne. Bo czesto "duchowosc" (Jak rozmwy o duchwosci) moga kojarzyc sie z pokora, z tolerancja a nie z SILA, ZWYCIESTWEM. Ale jest to jednak jedan z Aspektwo Kryszny, jako Absolutu. CO o tym sadzicie?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Sila Kryszny
PostNapisane: 15 mar 2012, o 12:52 

Podoba mi się ta myśl "Tam gdzie Kriszna tam także zwycięstwo pomyślność i niezwykła siła.Aco do pokory i tolerancji to myślę ze trzeba odnieść zwycięstwo nad własnym ja żeby móc je stosować A bez Siły zwycięstwa się nie da

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1