|
Myślę, że ten temat był już wałkowany. To zależy od Twego indywidualnego nastroju. Kryszna Kszetra Prabhu mówił by nie używać przemocy w naszej chęci zaprzyjaźniania się.
Jak każda relacja i ta powinna odbywać się na zasadach empatii i wzajemnego zrozumienia. Trzeba zrozumieć, że każdy ma wiarę w Guru i Gaurangę umiejscowioną w sercu i podważanie tej wiary nikomu nie pomaga w wspólnych relacjach.
Jeśli mnie pytasz osobiście to jak najbardziej może być. Zastanówmy się Towarzystwo Świadomości Kryszny jeśli wsłuchać się w tą nazwę dogłębnie to chyba każdy może być bo każdy oryginalnie jest Świadomy Kryszny tylko o tym zapomniał
Dlatego Kryszna pojawia się raz za razem, pojawia się wraz ze swymi wielbicielami, którzy robią wszelkie wysiłki by przywracać świadomość Kryszny w tym świecie.
Oczywiście kiedy rozmawiają osoby świadome Kryszny, pamiętajmy, że i tu istnieją czasem różnice zdań, gdyż niektórzy wielbiciele są ulegli, a niektórzy np. dominujący. Tylko trzeba pamiętać, że te różnice które są miłosną wymianą zdań u osób świadomych Kryszny, mogą zamienić się w wielką kłótnie pomiędzy osobami, które nie mają tej świadomości.
Co do MTŚK To TRZEBA TO PODKREŚLIĆ inaczej się nie da organizacja ta została założona przez wielbiciela, którego przyjście przewidział sam Pan Kryszna. Ta organizacja ma pewne zasady działania, które zostały ustanowione przez tego wielbiciela. Jeśli je uszanujesz to tak jakbyś szanował też tego wielbiciela.
To że ten ruch się tak rozprzestrzenia jest to wynik upełnomocnienia Kryszny. Jak doszło do tego upełnomocnienia?
Drogi Prabhu posłuchaj tej historii
Brahma-wiwarta Purana opisuje rozmowę w Dwarace między Panem Śri Kryszną i Gangą Dewi. „Mówiąc w imieniu wszystkich świętych rzek (Jamuny, Kaweri, Godawari, Sindhu, Saraswati, Narmady) Ganga Dewi powiedziała: «Panie Kryszno, widzimy, że Twoje rozrywki mają się ku końcowi, a ludzie stają się coraz bardziej materialistyczni. Byłeś dla nas bardzo łaskawy. Po Twoim odejściu jednak wszyscy grzeszni ludzie Kali będą kąpali się w naszych wodach i przepełnią nas grzeszne reakcje.» „Pan Kryszna uśmiechnął się i odpowiedział Ganga Dewi: «Bądźcie cierpliwe. Po pięciu tysiącach lat pojawi się Mój mantra upasaka (wielbiciel świętego imienia) w tym świecie i wszędzie rozpowszechni intonowanie świętego imienia. Nie tylko w Indiach, lecz na całym świecie ludzie będą intonowali Hare Kryszna Hare Kryszna Kryszna Kryszna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare!” „Dzięki temu intonowaniu cały świat stanie się eka warna (jednej klasy), o jednym przeznaczeniu, czyli będą to Hari-bhaktowie, wielbiciele Najwyższego Pana Kryszny. Ponieważ bhaktowie Hari są tacy czyści, każdy, kto ma z nimi kontakt oczyszcza się z grzesznych reakcji. Ci czyści bhaktowie odwiedzą Indie i oczyszczą was z waszych grzesznych reakcji kąpiąc się w waszych świętych wodach. Ten okres światowego intonowania Hare Kryszna będzie trwał przez dziesięć tysięcy lat.”
„Pan Ćajtanja powiedział: «Chcę zalać cały świat intonowaniem świętych imion. Będę osobiście nauczał i zalewał Indie hari-nama sankirtanem. Pojawi się Mój bhakta senapati (głównodowodzący), i będzie nauczał w odległych krajach i zaleje świat intonowaniem Hare Kryszna.” (CM)
ŚRILA PRABHUPAD KI JAY!!! GAURAPREMANANDA!!!
_________________ Niech Pan Śri Ćajtanja, księżyc Nawadwipy, król tancerzy, pojawi się
w zakątku mego serca.
|