Gauranga Avatar das napisał(a):
To przwda ze tak bywa.Przypomina mi sie tez historyjka opowiedziana mi kiedys przez Trisame Pr,związana Ona była z tym ze kiedy K.Kszetra maharadż przyjezdzał na naszą farme pytał,czemu Pan Caitanya i Nitay mają pawie piora w swych turbanach,wiec bhaktowie je sciągali.Jednak kiedy przyjezdzał HH Jayapataka Maharaj pytal,dlaczego Pan Gauranga i Nityananda nie mają pawich pior w turbanach.Dla tego kiedy przyjezdzał,jeden sciągano te piora,a gdy przyjezdzał drugi Maharaj zakladano je Bostwom:-)
Zabawna historia!
Odnośnie Twojego pytania, to jest chyba jedno z "tych" bardzo technicznych pytań z Pańcaratry, na które znają tylko odpowiedź i śastryczne jej potwierdzenie, bhaktowie pokroju Kryszna Kszetry Prabhu, Bhakti Vidya Purny Maharaja, czy Bhanu Swamiego.
W sumie jedzenie prasadam też ktoś na siłę mógłby uznać za obraźliwe, bo jest to Kryszna, a pożeranie Boga jest chyba najwyższą i ostateczną formą kanibalizmu.

Dlatego we wszelkich rytuałach i czynnościach, w tym i spożywaniu prasadam, ważna jest przede wszystkim świadomość. Nie zjadam więc głowy Kryszny, ale spożywam Jego łaskę, która nie jest od Niego różna.
Z drugiej strony, zgodnie z Pańcaratrą, fizyczne wizerunki Bóstw mogą być zrobione z 8
sthula, czyli materiałów: metalu, drzewa, kamienia, gliny, klejnotów, w formie obrazu, malowane na piachu lub w umyśle. Dzieli to
arca-vigraha na stałe i tymczasowe. Halawa jest jak najbardziej tymczasowa, ale nie jest wymieniona jako składnik z którego wykonuje się Bóstwa. A więc nasuwa się pytanie, czy góra halawy w ogóle może być czczonym Bóstwem Kryszny? A może ofiarowujemy tylko puję do maha-prasadam Kryszny, które od małej kupki halawy na talerzu, różni się w zasadzie tylko ilością?
Wiele wątpliwości i pytań, zero odpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś to w szczegółach nam wyjaśni. Myślę tylko na głos, bo w ogóle na tym się nie znam, a nie znalazłem autorytatywnej odpowiedzi na Twoje ciekawe pytanie.
Mogę tylko dodać, to co powiedział mi Madhava-Gauranga Prabhu z Mayapur (z teamu Bhakti Vidya Purny Maharaja), kiedy zapytałem go o jakiś techniczny aspekt wykonywania acamanu. Powiedział, że techniczne szczegóły nie są aż tak ważne, i że rytuał można wykonywać na różne sposoby, kiedy prawidłowa jest świadomość (Kryszny), czyli znajomość celu w jakim się go wykonuje.
Przy braku autorytatywnej odpowiedzi, zamieszczam więc zdjęcie "spekulantów" i "obrazoburców" przyłapanych na gorącym uczynku.