aisha napisał(a):
BG w wielu miejscach podaje, jakoby impersonaliści byli wyżej usytuowani i bardziej cenienie przez Krysznę niż personaliści. Osobiście taka koncepcja mi też odpowiada (bo człowiek zawsze jest niedoskonały,a coś bezosobowe znaczy ponad ciałem ludzkim, płciami itd.), ale wiadomo Bóg może być jednocześnie osobowy i bezosobowy i pewnie w dwojaki sposób "chce" być "traktowany". Chciałabym się jednak zapytać co dokładnie znaczy podejście impersonalne i personalne, bo znam tylko ogół. Proszę o odp.
Impersonalne- znaczy uwaznie Najwyzszej Sily Sparwczej Boga- za pozbawiana osobowsci, np; za energie.
PErsonalne- znaczy uwazanie Boga i NAjwyszego Abslotu za postac Osobowa i tozsama jako Osoba.
Zazwyczaj to czy wybieramy taka koncepcje czy taka zalezy od przyzwczajnia. Czyli osoba "lubiaca" bezosobowscia Abolsutu bedzie na zasadzie "pogladu" "Lubienia" uwazala ze taki wlasnie musi byc Bog, a osoba lubiaca osobowsci ze jest OSobowy. Nie ma w tym nic zlego miec swoje przyzwczajnie.
JEdnakze trzeba dodac ze Bog jest Bogiem a nie my. JAkiekowiek mamy przyzwczajnia On nie musi sie nas sluchac;) Nie jest tak ze skoro ja uwazam ze "Bog musi byc bez plci" to on musi bylc jakby podpozadkowany moim koncepcjom i takim sie stawac:) RAczej jest odwartnie. Bog jest szefem i poza iluzja a my bladzimy:)
Wedlog pism Swiatych, Bog jest zarwono w posctaci OSOBOWEJ jak i BEZOSOBOWEj. Z tego powdu ze dosknalosc oznacza posiadanie WSZYSTKIEGO. A wiec jest jedczsnie i bezosobowy i osobowy aspekt Prawdy Absolutnej. Gdyby wiec przyjac te zalozneie a nie nasze wlasne przwczajnie tak to by wtedy wygladalo.
Wedy dokadnie opsuja jak wygada aspekt bezosobowy (Brahman) i jak asekt osobowy (Kryszna, Rama, Wisznu) jaka jest ich wzajemna relacjia (co z czego wynika) jaki jest sposb osiganicia tych dwuch stanow i wzajmna relacjia miedzy rzonymi adeptami i zwolnnikami tych sciezek.
dodamy ze definicja osoby jest tu moze inna niz na codzien nam sie kojarzy/. NIe jest to zwczajna matrjalna osoba. Uznajemy np; ze kryszna jako ze jest osoba, moze miec PRAGNINIA, dlatego ze pragninia prznaleza OSOBIE a nie ebergii. A jako ze ma Pragnbinia, moze chciec np; pomoc nam matarjanym osobom wyjsc z tego swiata mazji, iluzji i cierpinia. Gdyby zas nie pragnol tego, nie buyl;by osoba;)
No i ostecznie uwaza sie ze jednak Osoba jest wyzej niz JEJ ENERGIA...o czym pisal Purnapragja powyzej