Teraz jest 29 lip 2026, o 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cos na temat Narayana Maharaja
PostNapisane: 2 lut 2009, o 19:26 

sorry Madhukari ale wydaje mi się ,że takie teksty są po prostu nie fair ...za GBC kryją się konkretni Waisznawowie ; wielu z nich poświęca swoje życie , strając się szczerze służyć swemu Guru i Krysznie . Wielu nie dorastamy do pięt...

Ok Hare Kryszna

Ostatnio edytowano 2 lut 2009, o 19:33 przez Balaji, łącznie edytowano 2 razy

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2009, o 19:30 

ok...cofam pytanie....jak najbardziej szczere...ok-było minęło

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2009, o 19:44 

Maha Bala rozumiem,że chcesz żebym ci odpowiedział bo drugi raz mnie traktujesz tym pytaniem. Ja nie mam wielkiej estymy dla GBC w dzisiejszej dożywotniej formie rodem z WEST BENGAL-u. Pisalem już o tym bez ogródek i to nie jeden raz. Ryzykując, że mnie zbanują i nie będę już mógł was szczuć, co jest mi niezbędne do życią jak psu kot. Powtarzam jeszcze raz, że polityki mnie nie interesują mimo wszystko. Ale jeśli ten czy inny GBC of West Bengal mówi coś co jest bona fide, a wciąż znajduję w Nich więcej z bona fide nauk Srila PRabhupada jak poza ISKCON, to jest to dla mnie obowiązujące, bo złoto to złoto. To jest nauka Prabhupada. Inaczej spełniałbym opinie takich mych przyjaciół jak CHcącegobyćadminem dasa i Gndd. mataji, ktorzy każą mi nienawidzieć wszystkich, a tak nie jest. I z pewnością są w każdej sandze tacy, amoże sami tacy od których mi się tylko uczyć, ale na razie daj mi słuchać od MIstrza!Ważne jest co się dzieje w ich rezultacie różnych polityk.. Ty jesteś OK., ty nie ok.- to mnie nie interesuje. Każdemu podam rękę, każdemu kto mantruje dam ostatnie ziarnko ryżu, ale to nie znaczy, że od każdego mam słuchać. Ja słucham od tych, a nie innych bhaktów, tak jak i ty odpowiednio do przekonań. Słuchać od wszystkich, nowość, nie dla mnie. Teraz i zawsze mam też prawo do obrony tychże poglądów, tak jak i ty. I będę ich bronił, bo niebardzo rozumiem jak dusza ma się tym zmęczyć, bądż zaszczuć. Wg. Bg 13.8-12 pokora oznacza nie żądanie zaszczytów dla siebie. I nic ponadto! Łagodnośc oznacza, że próbujesz takim jak my obskurantom wytłumaczyć, że atma jak mówi Madhukari nie jest partyjna, i nic ponadto! Więc bądźmy tacy, a nie jak aktorzy w teatrze.
Pozdrawiam i zapewniam, że nie jestem Twoim wrogiem. Tak myślę i wiem to napewno.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2009, o 20:02 

bhaktajarek napisał(a):
Inaczej spełniałbym opinie takich mych przyjaciół jak CHcącegobyćadminem dasa i Gndd. mataji, ktorzy każą mi nienawidzieć wszystkich, a tak nie jest.

Tobie chyba wszystko się pomieszało. Ktoś Ci tu każe wszystkich nienawidzić??? Jeżeli już, to powiedziałabym, że odwrotnie...

PS. A co do mojej pokory, to się nią nie przejmuj, nie musisz mnie o nią oskarżać. :lol: Jeśli zaś chodzi o moje imię, to też się nie przejmuj. Nie Twoja sprawa, nie Twój problem. Nie po to Ci dałam te informacje, żebyś mi udzielał "rad". Sposób, w jaki je wykorzystałeś, jest wredny.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2009, o 20:17 

madhukari napisał(a):
ok...cofam pytanie....jak najbardziej szczere...ok-było minęło

wiesz ja już głupieję czytając to wszystko dlatego dam sobie spokój ...ok jeśli ktoś w tej czy innej sandze wykorzystuje seksualnie drugie osoby [a jeszcze nieletnie] to powinien być napiętnowany i oddany w ręce policji . Nie powinno to być skrywane i taka osoba powinna ponieść odpowiedzialność , ale z drugiej strony nie wiem czy można ot tak na forum pisać tego typu teksty z podtekstem bo być może jest to niesprawiedliwe wobec wielu porządnych ludzi [waisznawów ] ...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2009, o 20:34 

no...ale akurat czytając post Maha-bali przyszła mi do głowy własnie ta mysl-bo pisanie o skandalach finansowych to zadna nowosc,ze takcy a tacy guru są miloinerami tez by mnie juz nie zdziwiło...no więc pomyślałem o najgorszym...ale nie miało to sie odnosic do uczciwych wielbiciel...z drugiej strony skoro te rzeczy były ukrywane przez iles tam lat przez "górę"to sarkazm ze strony bh.gucia(czyli ja)jest jak najmniej bolesną konsekwencją takich postępowan...poza tym skoro ktos podejmuje sie takiej odpowiedzialnosci jaką jest zarządzanie "duchowa"albo religijną instytucją to nie moze się kompromitowac "zamiataniem pod dywan",i byc swiadomym tego,że od niego tez sie wymaga(a nie tylko pokłony przyjmuje od młodszych....pokłonów mogę złozyc milion,ale równiez wymagam,jako członek koscioła)...wybacz za mój niewyparzony język Balaji-nie przejmuj się tym za bardzo-nie miałem na celu obrazic zadnego autentycznego wielbiciela,bo wiem,że autentyczny wielbiciel nie dopusciłby do takich nieprawosci,a jesli by wykrył to podałby od razu na policję...a jako głowa koscioła poczyniłby starania by zadoscuczynic poszkodowanym itp...zatem nie miałem na mysli zadnej osoby ,która by postapiła w ten szlachetny sposób

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 2 lut 2009, o 20:52 

gndd napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Inaczej spełniałbym opinie takich mych przyjaciół jak CHcącegobyćadminem dasa i Gndd. mataji, ktorzy każą mi nienawidzieć wszystkich, a tak nie jest.

Tobie chyba wszystko się pomieszało. Ktoś Ci tu każe wszystkich nienawidzić??? Jeżeli już, to powiedziałabym, że odwrotnie...

PS. A co do mojej pokory, to się nią nie przejmuj, nie musisz mnie o nią oskarżać. :lol: Jeśli zaś chodzi o moje imię, to też się nie przejmuj. Nie Twoja sprawa, nie Twój problem. Nie po to Ci dałam te informacje, żebyś mi udzielał "rad". Sposób, w jaki je wykorzystałeś, jest wredny.

Mataji nie jesteśmy tym ciałem. To że się nie darzymy nadmierną przyjażnią i szacunkiem to fakt, i trudno to ukryć. Przykro mi. Ja nie lubię tego jak uczysz wszystkich spekulowania i relatywizowania nauk Prabhupada pod płaszczykiem rzekomej uczoności. To jest woda na młyn, i wrota do piekła w jednym. Za książki BBTI zamiast Srila PRabhupada, za ich zmienianie też nie mogę cię lubić, i to też jest moje prawo. Sory, ale ten typ tak ma. Mam nadzieję , ze nie sprowokujemy tym wątku feministycznego, bo homoseksualny już się pojawił więc mielibyśmy Kali yuga project! Przepraszam, ale wyrzeczenie się takiego jak nasz były goru to śastryczny obowiązek, nawet jak imiona były ładne. Moje było śliczne i takie męskie na dodatek, a teraz jarek, jaruś i do tego to pretensjonalne bhakta! brrr...Ale Ordnung muss sein!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lut 2009, o 11:24 
Morderator

cześć postów napisanych w tym temacie zostało przeniesione tutaj http://forum.harinam.pl/viewtopic.php?f=5&t=1020

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lut 2009, o 11:32 
Morderator

Kolejna cześć postów nie związanych z tematem został przesunięta do nowo stworzonego działu FULL KONTAKT http://forum.harinam.pl/viewtopic.php?f=34&t=1021

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lut 2009, o 11:56 
Morderator

WSZYSTKIE POSTY NIE ZWIĄZANE Z TEMATEM BĘDĄ ALBO USUWANE ALBO PRZENOSZONE DO INNYCH DZIAŁÓW. Proszę o przestrzeganie regulaminu forum.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 lut 2009, o 14:44 
gndd napisał(a):
Już raczej jestem "nikim".

Gndd, nigy więcej tak nie myśl o sobie. Nigdy więcej.
Uważam, że myśli mają moc sprawczą. Tak myśląc o sobie można wyrządzić sobie wielką krzywdę. Już lepiej myśleć o sobie jako o duszy, czyli cząstce Kryszny. Życzę ci byś myślała o sobie tylko pozytywnie z duchowego punktu widzenia.

Uważam, że powinnaś zajrzeć na stronę www.thesecret.tv

PostNapisane: 3 lut 2009, o 22:50 

gndd napisał(a):
bhaktajarek napisał(a):
Absolutne są dla ucznia(również aspirującego do rangi "wnuka" ucznia) WSZYSTKIE INFORMACJE ZAWARTE W KSIĄŻKACH SRILA PRABHUPADA.

Aha... zarówno ta, że w obecnym wieku warnaśrama jest niemożliwa, jak i tak, że należy wprowadzić warnaśramę? I ta, że państwo powinno kategorycznie położyć kres prostytucji, jak i ta, że lepiej jest utrzymywać klasę prostytutek niż zachęcać do prostytucji w społeczeństwie? Tak czy inaczej, to są INSTRUKCJE, informacja to inna rzecz.

Ja tu nie widzę żadnej sprzeczności. Nie widzę problemu, żeby wszystkie te opcje traktować absolutnie.
Podobny pogląd spotkałem w wykładzie J.M Suhotry Prabhu, uśmiechał się mówiąc jak w kwestii wprowadzenia Varnaśrama dharmy ISKCON "zdradza symptomy multi, multi rozszczepienia jażni'( w wolnym tł.), czym dawał opis kompletnej niemocy ISKCON - instytucji w aspekcie nawet wstępnych, niezbędnych ustaleń przy tego typu Fundamentalnym Projekcie. Wtedy też Maharaj(może pozwolicie, że przez wzgląd na pewien dług, który mam wobec Niego będę Go tak nazywał, choć to On sam się poddał weryfikacji swojego aśramu, co jednak jest tylko przyczynkiem do Jego chwał), a zatem wtedy Maharaj powiedział coś, co dało mi po moim powrocie po około 10 latach mayi przedsmak Absolutu. Suhotra Maharaj powiedział, że jego zdaniem zgodnie z Bhagavadgitą, ten system może tylko ustanowić Pan Kryszna, tak jak kiedyś, tak i teraz tylko On osobiście może go ustanowić. Poczułem się jakbym brał udział w czymś wzniosłym, i uwierzyłem w Wiarę i wagę tych słów. Są w nich zawarte dwie informacje, i cudownie je łączą w jedną absolutną całość. I są dowodem cudownej wiary w obecność i wolę Kryszny, a także w plany i wolę Prabhupada.
Jeśli nie Kryszna, to w tym wieku nikt inny nie jest w stanie tego dokonać. Innymi słowy nie można wprowadzić varnaśramy w tym wieku, no chyba, że uczyni to sam Kryszna. Z tym jednak, że ja zrozumiałem, że zdaniem Maharaja generalnie tylko Pan Kryszna może ustanawić ten system, ale Nie WIEM tego napewno. Można oczywiście zacząć teraz spór, np. o to co Prabhupada myślał mówiąc " w tym wieku". Ale fakt jest faktem, że transcendencja nie podlega naszym sądom i ewaluacjom. Dlatego nazywa się Transcendencją.
Drugi problem, ten o prostytucji. Państwo kładzie jej kres, przez utrzymywanie klasy prostytutek(ale takiej jak w sytemie varanśrama, i na takichże zasadach jak tym systemie) chroniąc tym samym inne kobiety przed tym procederem. Oczywiście ten problem, ze względu na spore zinfiltrowanie feminizmem (nawet wśród bhaktów, czego dowiodła sprawa rezolucji 311) jest jak tykająca bomba i lepiej go zostawić póki co w spokoju.
zyczę wszystkim dobrej nocy. Hare Kryszna.
ws. jarek

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 222 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa: UTC + 1