Teraz jest 28 lip 2026, o 23:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Govardhan-Halava spekulacja,czy nie
PostNapisane: 12 lis 2010, o 18:00 
Sponsorzy

madhava napisał(a):
Pamiętam jak kiedyś jeden bhakta przyszedł do nas do domu i oglądając nasze Bóstwa powiedział ze popełniamy obrazę ofiarowując połówki listków Tulasi naszym Bóstwom, zastanowiło mnie i powiedziałem to Ramesvarowi, który robił tak samo i zapytał Kryszna Kszetry Prabhu co on myśli o takiej sytuacji.

Z tego co przekazał Rameśwar to Maharaja nie miał nic przeciwko, więc jak widać warto zwrócić się do kogoś kto wiec co i jak i się okaże ile to zamieszanie jest warte :)

Maharaj powiedział wtedy, że Krysznie najlepiej ofiarować całe i świeże liście Tulasi, ale jeśli takiej możliwości nie ma, to można ofiarować też liście Tulasi suche i skruszone.

Purnaprajna napisał(a):
(...) techniczne szczegóły nie są aż tak ważne, i że rytuał można wykonywać na różne sposoby, kiedy prawidłowa jest świadomość (Kryszny), czyli znajomość celu w jakim się go wykonuje.

Jest to dla mnie bardzo dobre wyjaśnienie :) i to poniżej:

Madana napisał(a):
Zamiast dotychczasowej góry halavy powinna być góra bhoga, anna kuta, ofiarowana dla przyjemności Govardhana i Bóstw.

W opisie tej rozrywki w książce, tak właśnie to wygląda.

Myślę, że o szczegóły wielbienia Wzgórza Govardana należy zapytać Kryszna Kszetrę Prabhu. Na priva mogę przekazać adres e-mail do niego.

Maharaj wiele czasu poświęcił i poświęca na badanie źródeł czczenia Bóstw. Robi to nadal i co rusz przekazuje jakieś interesujące nowinki.

Według mnie, jeśli można zrobić coś lepiej dla Kryszny, to czemu tego nie robić?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 12 lis 2010, o 18:07 
Sponsorzy

Haribol, zapraszam na film a przy okazji wsłuchajcie się w tłumaczenie słów Maharaja...

http://www.youtube.com/watch?v=M1XFD5v6pws

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 07:40 

Ja zawsze jak patrzyłem na ilości Prasadam przykrywające Gowardhana Lalla to myślałem, że wysiłek wielbicieli w przygotowaniu dużej ilości halavy podczas festiwali MTŚK, symbolizuje ilości przygotowanego Prasadam przez mieszkańców Wrajy, że było go tak dużo, że przykryło całe Wzgórze.

To jak rozumiem o co chodzi w tym pytaniu?

Na pewno nie zjadamy Kryszny, a akceptujemy miłość którą Kryszna nam ofiarowuje i którą wielbiciele odwzajemniają na odwzajemnienie Kryszny. Ta ciągła wymiana jest źródłem nie kończącej się przyjemności i szczęścia.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 09:56 
Sponsorzy

Rameśvar das napisał(a):
madhava napisał(a):
Pamiętam jak kiedyś jeden bhakta przyszedł do nas do domu i oglądając nasze Bóstwa powiedział ze popełniamy obrazę ofiarowując połówki listków Tulasi naszym Bóstwom, zastanowiło mnie i powiedziałem to Ramesvarowi, który robił tak samo i zapytał Kryszna Kszetry Prabhu co on myśli o takiej sytuacji.

Z tego co przekazał Rameśwar to Maharaja nie miał nic przeciwko, więc jak widać warto zwrócić się do kogoś kto wiec co i jak i się okaże ile to zamieszanie jest warte :)

Maharaj powiedział wtedy, że Krysznie najlepiej ofiarować całe i świeże liście Tulasi, ale jeśli takiej możliwości nie ma, to można ofiarować też liście Tulasi suche i skruszone.

Purnaprajna napisał(a):
(...) techniczne szczegóły nie są aż tak ważne, i że rytuał można wykonywać na różne sposoby, kiedy prawidłowa jest świadomość (Kryszny), czyli znajomość celu w jakim się go wykonuje.

Jest to dla mnie bardzo dobre wyjaśnienie :) i to poniżej:

Madana napisał(a):
Zamiast dotychczasowej góry halavy powinna być góra bhoga, anna kuta, ofiarowana dla przyjemności Govardhana i Bóstw.

W opisie tej rozrywki w książce, tak właśnie to wygląda.

Myślę, że o szczegóły wielbienia Wzgórza Govardana należy zapytać Kryszna Kszetrę Prabhu. Na priva mogę przekazać adres e-mail do niego.

Maharaj wiele czasu poświęcił i poświęca na badanie źródeł czczenia Bóstw. Robi to nadal i co rusz przekazuje jakieś interesujące nowinki.

Według mnie, jeśli można zrobić coś lepiej dla Kryszny, to czemu tego nie robić?

Tak wiec jesli chodzi o te liscie trulasi:-) To ja byłem tym bhaktą ,ktory w tak bezposredni i nie ludzki sposob zaniepokoił Madhave B Prabhu.A to dla tego ze dzien wczesniej czytałem Tulsi Mahatmye ,w ktorej własnie przeczytałem ze darcie z premedytacją swierzych lisci tulsi,jest obrazą w stosunku do tulasi i Pan Vishnu sam ukara taką osobe ktora tak robi.POprostu powiedziałem ,co przeczytałem,zachecam do lektury:-) A to co odpisał w tym wzgledzi K>Kszetra maharaj wcale nie jest dla mnie potwierdzeniem na to by mozna było tak robic.A raczej powiedział iz nie ma nic złego w tym by ofiarowywac suche lub pokruszone listki,co sam czynie.gdy brak mi zielonych.

A wracając do tematu; Moj godny uwielbienia Brat duchowy -Kryszna Sambhanda Pr dzwonił do Ragunatha pr w celu wyjasnienia tego zjawiska ,na farmie,a Ten zekomo odrzekł,ze nic nie wie :-)na ten temat i napewnio to wyjasni.Ciekawe ze Mayamari Mataji usłyszała taki zakaz od Niego.
Uwielbiam klimaty w stylu Kryszna Kszetra Pr powiedział, Prabhupada powiedział iitd itp.POzdrawiam.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 12:14 

Gauranga Avatar das napisał(a):
Ja tez Pamietam ze w radhadesh robilismy takiego Kryszne ale wzgorze takrze i okrązalismy je z kirtanem.

'Robiliśmy' jest właściwie użytym czasem przeszłym ;)

Interesujące jest czasami zjawisko wybiorczego stosowania "naszej filozofii i standardow i zastanawiam sie z czego sie to bierze hm :?:

Chyba nie nazwałabym tego wybiórczym stosowaniem, raczej usprawnianiem, poprawianiem, rozwijaniem, polepszaniem, zgodnie z tym, jak sami się rozwijamy i pogłębiamy naszą świadomość (również Kryszny), podobnie za tym mogą a może i powinny podążać inne rzeczy (jak ta omawiana tu na przykład).
Jeśli coś może być lepsze (nie przywiązujcie się do słowa 'lepsze', w dobieraniu słów nigdy nie byłam dobra), i stać nas na to (nie mam tu na myśli zasobów pieniężnych), to dlaczego nie przyjąć takich zmian?
A z czego bierze się zjawisko wybiórczego stosowania naszej filozofii, bo to też ma często miejsce :), ? To chyba osobny temat, nie związany raczej z tym..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 12:29 

madhava napisał(a):
Przez całe moje życie w świadomości Kryszny Wzgórze było z halawy a tu nagle okazuje się ze nie tak to miało być :lol: aż strach pomyśleć co jeszcze może być nie tak :).

Ludzie przez całe życie myśleli, że ziemia jest płaska itp, a tu się nagle okazało, że nie tak jest i jest inaczej.
Myślę, że mogli czuć podobnie- strach, co się jeszcze zmieni?? :)
Ale masz rację, może i strach pomyśleć, co człowiek jeszcze robi na opak i święcie wierzy, że ma rację..
Dlatego jeśli pojawia się korekta tu czy tam, ja jestem za, bez obaw i strachu, bo przecież nic nie tracę i nic nie poszło na marne raczej, a może być tylko lepiej, tak? :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 12:31 

Rameśvar das napisał(a):

Dokładnie tak.
Bez niepotrzebnej, nadmiernej frustracji nad tym, co się robiło do tej pory..

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 13:53 
Sponsorzy

Madana napisał(a):
madhava napisał(a):
Przez całe moje życie w świadomości Kryszny Wzgórze było z halawy a tu nagle okazuje się ze nie tak to miało być :lol: aż strach pomyśleć co jeszcze może być nie tak :).

Ludzie przez całe życie myśleli, że ziemia jest płaska itp, a tu się nagle okazało, że nie tak jest i jest inaczej.
Myślę, że mogli czuć podobnie- strach, co się jeszcze zmieni?? :)
Ale masz rację, może i strach pomyśleć, co człowiek jeszcze robi na opak i święcie wierzy, że ma rację..
Dlatego jeśli pojawia się korekta tu czy tam, ja jestem za, bez obaw i strachu, bo przecież nic nie tracę i nic nie poszło na marne raczej, a może być tylko lepiej, tak? :)

Madhanko,ziemia według Bhagavatam jest płaska,a moze odmienny punkt widzenia czyni ją okrągłą.
Ciekawe czy gdy Srila Prabhupada był fizycznie obecny,na tej "
okrągłej" plannecie,czy Halavowe wzgorza były tez modne??? I powszechnie stosowane. Jesli Tak,a Prabhupada nie korygował tego ,nie uwazam ze taka zmiana musi byc konieczna,choc jesli jest uzasadniona ,czemu jej nie przyjąc,ale takze rozwijając ,jak to nazwałas naszą swiadomosc,moze rozszerzyc rowniez ceremonie vivaha do 7 dni,albo inicjacje-Upanayana,nadania nici do naprawde szerszych rytuałow,jak powszechnie jest to stosowane np,w ramanuja sampradi,czy Sri sampradai.tak jak to ostatnio moglismy zobaczyc zdjecia z owej ceremonii na FB,na mnie zrobiło to wrazenie.Mam tylko nadzieje ze owe uszczuplanie Wielbienia wzgorza Govardhana ,nie ma swego zrodła,(co w niektorych przypadkach) w braku kadrowiczow,czy nie jest powodowana checią oszczedzania w trudnych czasach :D
POzdrawiam

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 13:59 
Morderator

Madana napisał(a):

To chyba nie jest najlepszy przykład bo "my" czyli ja i mi podobni niczego nie wymyślali w co wierzą tylko podążali za osobami, które podobno wiedziały jak to mam być i chciały by im ufać, i nie chodzi tu o strach tylko o spadek zaufania do autorytatywności jak i do nowych pomysłów, które nie są poparte niczym konkretnym, żadnym oficjalnym stanowiskiem i rozsądnymi argumentami tylko tym ze ktoś gdzieś słyszał, że kiedyś gdzieś ktoś coś powiedział, dla mnie to nie są argumenty na których warto się opierać i zmieniać swoje podejście do czegokolwiek.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 21:33 
Sponsorzy

madhava napisał(a):
Madana napisał(a):

To chyba nie jest najlepszy przykład bo "my" czyli ja i mi podobni niczego nie wymyślali w co wierzą tylko podążali za osobami, które podobno wiedziały jak to mam być i chciały by im ufać, i nie chodzi tu o strach tylko o spadek zaufania do autorytatywności jak i do nowych pomysłów, które nie są poparte niczym konkretnym, żadnym oficjalnym stanowiskiem i rozsądnymi argumentami tylko tym ze ktoś gdzieś słyszał, że kiedyś gdzieś ktoś coś powiedział, dla mnie to nie są argumenty na których warto się opierać i zmieniać swoje podejście do czegokolwiek.

TYs prawda ! Hej!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 13 lis 2010, o 23:47 

A co robia potem z Govardhanem z lajna krowiego? Spalaja? Czy nie lepiej zjesc Govardhana z halawy, niz go spalic? :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lis 2010, o 09:47 

ale takze rozwijając ,jak to nazwałas naszą swiadomosc,moze rozszerzyc rowniez ceremonie vivaha do 7 dni,albo inicjacje-Upanayana,nadania nici do naprawde szerszych rytuałow,jak powszechnie jest to stosowane np,w ramanuja sampradi,czy Sri sampradai.

...tak jak również powiedziałam, jeśli tylko nas na to stać pod różnymi względami..
pozdrawiam :)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lis 2010, o 09:59 

madhava napisał(a):
To chyba nie jest najlepszy przykład bo "my" czyli ja i mi podobni niczego nie wymyślali w co wierzą tylko podążali za osobami, które podobno wiedziały jak to mam być

z tym wiedzeniem, jak to ma być, to chyba nie zawsze tak było, szczególnie na początku początków.
słuchając wspomnień różnych osób z 'dawnych czasów' wielokrotnie słyszałam, że nikt nie miał bladego pojęcia o tym czy owym, ale nie to było najważniejsze.. jeszcze raz polecam film o pierwszej Ratha Yatrze w SF :)

madhava napisał(a):
spadek zaufania do autorytatywności jak i do nowych pomysłów, które nie są poparte niczym konkretnym, żadnym oficjalnym stanowiskiem i rozsądnymi argumentami tylko tym ze ktoś gdzieś słyszał, że kiedyś gdzieś ktoś coś powiedział,

dla mnie bardzo konkretna jest opinia KKP i nie muszę mieć tego na piśmie a z perspektywy miejsca, w którym jestem, to wcale nie jest ani tanią plotką, sensacją, przeinaczeniem, spekulacją czy czyimkolwiek wymysłem powtarzanym z ucha do ucha.
rozumiem wszelką rezerwę bo cię dobrze znam :)
ale nie ma się co niepotrzebnie napinać..
pozdrawiam!

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 14 lis 2010, o 10:45 
Morderator

Madana napisał(a):
dla mnie bardzo konkretna jest opinia KKP i nie muszę mieć tego na piśmie a z perspektywy miejsca, w którym jestem, to wcale nie jest ani tanią plotką, sensacją, przeinaczeniem, spekulacją czy czyimkolwiek wymysłem powtarzanym z ucha do ucha.
rozumiem wszelką rezerwę bo cię dobrze znam :)
ale nie ma się co niepotrzebnie napinać..
pozdrawiam!

Madana właśnie dla tego, że dobrze mnie znasz powinnaś wiedzieć, że tu nie chodzi o napinanie się ale o zamieszanie, która wynika z niepotwierdzonej informacji na podstawie której buduje się cała teorię i pojawiają się obrońcy zasłyszanej informacji i Ci co nie wierzą w zasłyszane rzeczy.

Ja należę do tej drugiej grupy, nie słyszałem tej opinii Maharaja i stąd pojawiają się moje wątpliwości, jeśli to jest informacja ważna i dotyczy konkretnych zmian, które maja być wprowadzone w świątyniach na całym świecie to nie może być to informacja z cyklu ktoś słyszał ze Maharaj powiedział ....

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 18 lis 2010, o 01:20 

No to co będzie z tą halavą? Czas szybko leci a kolejne Święto już za niecały rok. Czy będą jakieś oficjalne dyrektywy? :)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1