Teraz jest 28 lip 2026, o 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zapraszam
PostNapisane: 22 kwi 2009, o 07:14 
Sponsorzy

Poprostu nektar! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Dziekujemy!

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Zapraszam
PostNapisane: 7 cze 2009, o 19:17 

Wykład HDG Kryszna Kszetry Prabhu
7 czerwiec 2009 Wrocław
Seminarium
Szanti, szanti,szanti

Spokój nie jest celem wielbiciela, ale jest kolejnym obozem w wspinaczce do Kryszny…

Podczas seminarium Guru Maharaj zapoznał nas z metodą Sedona. Jest to sposób pracy nad sobą małymi krokami, pracy nad własnymi emocjami. GM przedstawił 9 stanów emocjonalnych… od prowadzących do oczyszczenia i wyzwolenia (szanti) do wiążących nas w świecie materialnym (szanti)…
Poniżej etapy emocji od najwyższego do najniższego
TU WZNOSIMY SIĘ DO DOBROCI, BY OSIĄGNĄĆ CZYSTĄ DOBROĆ
(poziom energii rośnie, jest stała i dostarcza nam coraz większej radości)
1. Szanti – spokój, szczęście, (jądro bańki), gdy panuje spokój dostępna jest cała energia, która potencjalnie czeka, tu na tym etapie możemy być mistrzem przez małe – m, mistrzem nas samych… by dojść do szczęścia powinniśmy odpuszczać te inne poniższe emocje… jedną z technik może być witanie ich… witanie – by je odpuścić…
2. Akceptacja – zaczynająca się od akceptacji nas samych, zaakceptowanie tego gdzie jesteśmy i jacy jesteśmy, akceptacja wewnętrzna i zewnętrzna. Akceptacja Kryszny i Jego aranżacji… potrafię to zrobić, nie chodzi o to, że ja jestem sprawcą, ja potrafię, gdyż Kryszna daje mi siłę, nie ma tu egoizmu, umiem to zrobić z poczucia obowiązku…
3. Odwaga – działanie w oparciu o przekonania, misja, poświęcenie się, zaryzykowanie życia dla misji, w znaczeniu – budzić kontrowersje w dobrej sprawie. Mantra dla odwagi – potrafię to zrobić, inni też potrafią – tym niemniej nie jest to pewne na 100% że to zrobię, ale tylko 50%. 50% że tego nie zrobię… umiem to zrobić dla siebie…
TU ZACZYNA SIĘ PASJA I IGNORANCJA
4. Duma- posiada dużo różnych odcieni, (duma jest filarem upadku), udało mi się, ale nie jestem pewien, że uda mi się ponownie
5. Pożądanie – od pragnienia czegoś do żądzy cielesnej, mantra w tej cesze – to ich wina, oni za to zapłacą – zmuszanie ludzi (energia rośnie, ale na krótko)
6. Gniew – wstręt, pogarda, złość
7. Strach – lęk, boimy się prosić szefa do strachu przed zagrożeniem życia, czasem chcemy oddać światu, ale boimy się konsekwencji, czasem uciekamy, chowamy się
8. Smutek – zażenowanie, zakłopotanie, żal, rozpacz za kimś kto odszedł, porzucony, wykorzystany, zdradzony, zażenowany, zapomniany, strata, brak zrozumienia, nikt mnie nie kocha, żal, o ja nieszczęśliwy, poczucie żalu, odrzucenie, zapomniany, ból serca, zignorowany, nie na miejscu, to nie tak miało być, dlaczego ja, torturowany, rozdarty wewnętrznie, smutek, tęsknota
9. Apatia – beznadzieja, bezsilność, rezygnacja, znudzenie, nie wygram, niedbały, zimny, odcięty, pokonany, zdołowany, zdemoralizowany, w iluzji, drenaż umysłu, bezcelowość, brak humoru, nie mogę, zbyt późno, poczekamy, zbyt zmęczony, nie czuły, zmarnowany…
Ćwiczenie
3 razy powtórz je ( jest to swego rodzaju widhi – praktyka)
Postawmy sobie cel i zobaczmy jak te powyższe emocje stoją nam na przeszkodzie do osiągnięcia naszego celu, jakie odczucia się wiążą z tym, jak się czują poszczególne części waszego ciała, jak wyglądają, czy możemy oddzielić samą emocje od zdarzenia, czy słyszymy jakieś dźwięki i mamy jakieś obrazy przed nami, czy umiemy je powitać, tak jak starego przyjaciela i czy umiemy je porzucić?, czy możemy odpuścić?, kiedy możemy to zrobić?… nie chodzi tu by odpowiedź była twierdząca…
Takie ćwiczenie może stać się naszym nawykiem (widhi) – dobrze jest zacząć od rzeczy mniejszych, te większe są noszone od wielu lat przez nas i natychmiastowa prace nad nimi spowoduje, że możemy stracić entuzjazm by dalej ćwiczyć…
… zwykle gdy się opieraliśmy emocjom, tym bardziej przywiązywaliśmy się, i potrzebowaliśmy więcej energii do tego oporu…
Nie chodzi też by się gniewać na swoje emocje – gdyż z tym gniewem, możemy zrobić dokładnie to samo… powitać… i porzucić itd
Prawdziwy świat istnieje teraz, nie w przyszłości i przeszłości….
Uwaga:
Tłumienie i ujście emocji – towarzyszy im ciśnienie…
Jak dobrze, ze jest też odpuszczenie…
Słowo śradha – oprócz wiary, oznacza również umiejscowienie w …
Kolejne ćwiczenie:
Znajdź miejsce w swym ciele gdzie ból jest odczuwalny najbardziej, skoncentruj się na nim…
Teraz znajdź miejsce w swym ciele gdzie ból jest odczuwalny najmniej i skoncentruj się na nim…
Czy zobaczyłeś jak twój ból zmniejszył się kiedy pomyślałeś o mniej bolesnym miejscu?
Przykładem są dzieci, które całkowicie koncentrują się na bólu, my dorośli często przypominamy dzieci, tylko może w innych kwestiach…
Mamy skłonność by opierać się nie przyjemnym rzeczom w naszym życiu, oczywiście jest to naturalne, ale nie zawsze pomocne… rozpoznajmy zamiast tego, emocję, z którą mamy się uporać, w ten sposób, rozbudzamy w ten sposób uśpioną inteligencję – jej funkcja to zadawanie pytań, również samemu sobie…… czy muszę się temu opierać? – lub pozytywnie – Czy mogę daną emocję z radością powitać?
Zbytnie analizowanie problemów, często oznacza to, iż planujemy je mieć ponownie…dlatego zachęcam do ćwiczeń … powitajmy emocje by je odrzucić…

Więcej na http://sankirtaninwarsaw.wordpress.com/

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1