Teraz jest 29 lip 2026, o 04:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: reinkarnacja
PostNapisane: 31 paź 2006, o 16:23 

Hm,ciekawy jestem czy ktoś wie jak dusza zachowuje się w przypadku transplantacji serca?
Szybki transfer? :wink:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 paź 2006, o 16:30 

ciekawe pytanie... tez chcialbym znac odpowiedz

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 31 paź 2006, o 17:21 
Dusza nie jest uzależniona od organu, kawałka mięsa, jakim jest serce. Ta, która przebywała 'w sercu' dawcy tego organu, odeszła w chwili jego śmierci, a dusza w ciele odbiorcy transplantu zostaje w nim, nie jest przecież wyrzucana z chorym sercem.
Nie pojmujecie chyba duszy jako materialnej, związanej z jakimś organem częsci ciała. Jej związej z sercem, kiedy się mówi, że "dusza przebywa w sercu" jest metaforyczny i nie należy tego rozumieć dosłownie. Dusza przebywa w okolicy serca, transcendentalnie wobec mięsa, unoszona w powietrzu życia, pranie.
Szanowni przedmówcy, czytaliście Bhagavad Gitę?

Tytuł:
PostNapisane: 1 lis 2006, o 14:26 

Naturalnie ja rozumiem doskonale że dusza jest transcendentalna do mięsa,ciała wulgarnego.Interesuje mnie tylko jak na to pytanie odpowiadają bhaktowia nieco bardziej zaawansowani w służbie.Czy np. Prabhupad odpowiadał na takie pytanie?
Wyczytałem w Bhagavad-gicie i Srimad Bhagavatam że dusza jest zlokalizowana w sercu,więc pytam...bo świętych pism nie powinno się interpretować na swój sposób

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 2 lis 2006, o 15:56 

:oops:

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Gauranga:-) oDuszy???
PostNapisane: 2 lis 2006, o 17:31 
Sponsorzy

Odnosnie pytania o duszy, drogi prabciu ,no to napewno nie powinnismy w ten sposob traktowac ,tak zadkiej i zaawansowanej duszy jaką jest Madhava Caran pr. :wink: Czy akceptujesz tylko odp na tego typu pytanian pochodzące jedynie od Srila Prabhupada????
Wybacz mi prosze ze w ten sposob poruszam ten temat,ale zeby zrozumiec co kolwiek z Bhagavad Gity nalezy przedewszyskim dobrze czytac komentarze Srila Prabhupada i nie lekcewazyc szczerych odpowiedzi na Twoje pytanka wyglaszane na forum dla naszej kozysci przez madhava Carana pr i wielu innych ktorzy byc moze są bardziej zaawansowani od nas??? :wink: Bardzo serdecznie pozdrawiam i przepraszam za malenką uwage.vanca Kalpa:-)
Pozdrawiam i zycze powodzenia oswiecenia i szybkiego wyzwolenia :lol:
Twoj sluga;Gauranga a d

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, o 10:12 

Nawet nie śmiałem ignorowaś czy deprecjonować odpowiedzi Madhava,gdyż jest ona w satysfakcjonująca i pokrywająca się z moją,ale jeżeli odczuliście inaczej moje intencje to pokornie przepraszam :oops:
Sprawa jest przecież jasna,bo podczas transplantacji pacjent nie umiera,nie zmienia swojej jaźni,ani dusza nie jest wyrzucana z martwą tkanką :wink: Cały proces jest subtelny.
Prabhupad też pewnie nie odpowiadał na takie pytanie,ponieważ w latach 70 trudno było o przeszczep.
Mój ostatni post tez wskazuje na to że zawstydziłem się nieco oceniając obiektywnie moje posty w tym temacie :oops:
Ale jeżeli człowiek się pomyli i się nie poprawi to popełnia dwa błędy :wink: Przyjmijcie moje wyrazy szacunku i pokłony
Wasz sługa
Hare kryszna

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 3 lis 2006, o 18:44 
Sponsorzy

Hari hari!
Drogi Vaisznawo ,glowa do Gory nikt tu sie chyba nie pogniewal :lol:
Pozdrawiam serdecznie i rowniez przepraszam.Twoj sluga :)

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2007, o 07:15 

Tak, czytając uważnie Bhagawad-gite juz w pierwszym znaczeniu Śrilas Prabhupad nadmienia, że te księgę duchowej wiedzy należy studiować w towarzystwie wielbicieli. Tematy duchowe zostają tak długo niezrozumiałe jak długo nie ma w nas pragnienia do pełnienia czynności duchowych, czynności bhakti. Warto być cierpliwym i na pojawiające się pytania nie oczekiwać od razu natychmiastowej odpowiedzi. Gdyż to Kryszna i wielbiciele usuwają naszą ignorancje i robią to na Swój sposób. My całkowicie zależymy od ich łaski.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: reinkarnacja
PostNapisane: 2 sty 2011, o 09:37 

Apropos reinkarnacji...ten temat zawsze mnie interesowal...

Czy jest tu ktos kto zna swoje poprzednie wcielenia?

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1