Omenologia jest angą Jyotisz i jest opisana w sakuna i nimitta śastrach. Zainteresowani tym bhaktowie powinni więc raczej czerpać stamtąd wiedzę na ten temat, niźli z kręgów zbliżonych do gazetowego horoskopu, czy opowiadań babci. Dlatego jeżeli bardzo kogoś to interesuje, to może powinien zwrócić się o pomoc do bhaktów poważnie studiujących wedyjską astrologię.
Badanie omenów służy do przepowiadania czyjejś przyszłości. Omeny nie wytwarzają reakcji jako takiej, ale jedynie wskazują na już zadecydowany przez półbogów i usankcjonowany przez Krysznę rezultat, będący skutkiem naszych przeszłych czynów. Aczkolwiek znajomość różnych omenów nie jest wymagana u bhaktów, to sama omenologia może być użyta w służbie oddania dla Kryszny. Ważnym jest jednak, aby dalej pozostać bhaktą, i trzymać na oku ostateczny cel, jakim jest zadowolenie guru i Kryszny, a nie stać się jedynie znawcą omenów i przepowiadaczem przyszłości, bo wtedy Jyotisz z apara-vidji, staje się po prostu awidją, będąc odciętym od służby oddania dla Kryszny.
Co do znalezionych pieniędzy, to jak najbardziej trzeba je zaangażować w służbę dla Kryszny. Jedynie z tego powodu bhakta się na nie natyka.
Jeżeli ktoś boi się zauroczonych pieniędzy, to sugeruję, aby regularnie przesyłał mi swoją pensję na moje konto bankowe, bo ja wiem jak je oduroczyć, i chętnie to zrobię, za przystępną cenę połowy całej sumy, a w cięższym przypadkach zauroczenia, jedynie za całość sumy, bez żadnych dodatkowych opłat.