Teraz jest 28 lip 2026, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tulasi
PostNapisane: 17 paź 2010, o 06:05 

Dlaczego powinno wielbić się Tulasi?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: Tulasi
PostNapisane: 17 paź 2010, o 10:12 

A.C. Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupada podal ow informacje w Nektarze Oddania :D

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 paź 2010, o 13:38 

Drogi Prabhu
Przypomnij proszę :-)
Pytam, gdyż temat ten intryguje mnie ostatnio - bardzo :-)

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 paź 2010, o 16:07 

Gatida das napisał(a):
A.C. Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupada podal ow informacje w Nektarze Oddania :D

Uf, och, ach! :shock: Sprawdziłem, no i rzeczywiście, masz pan świętą rację, panie Gatidaji! :)

"Służenie drzewom takim jak tulasi

W Skanda Puranie znajduje się zdanie, które w następujący sposób chwali drzewo tulasi: "Składam moje pokorne wyrazy szacunku drzewu tulasi, które jest w stanie zniszczyć ogrom grzesznych czynności. Jedynie poprzez dotykanie tego drzewka czy widzenie go można zostać uwolnionym od wszelkich niepokojów i chorób. Jedynie poprzez ofiarowanie pokłonów temu drzewku i podlewanie go wodą, można uwolnić się od wszelkiego strachu przed sądem Yamaraja (króla śmierci, który karze grzeszników). Jeśli ktoś zasiewa gdzieś nasionka drzewka tulasi, z pewnością staje się bhaktą Pana Krsny. A jeśli liście tulasi ofiarowane są w oddaniu lotosowym stopom Krsny, to rezultatem tego jest rozwinięcie pełnej miłości do Boga."

Wszyscy Hindusi w Indiach, nawet ci, którzy nie należą do grupy Vaisnava, otaczają szczególną opieką drzewko tulasi. Nawet w wielkich miastach, gdzie bardzo trudno jest utrzymać to drzewko, ludzie troskliwie opiekują się tą rośliną. Podlewają ją i ofiarowują jej wyrazy szacunku, ponieważ czczenie drzewka tulasi jest bardzo ważne w służbie oddania.

W Skanda Puranie jest inne zdanie odnośnie tulasi, które brzmi, "Tulasi jest pomyślna pod każdym względem. Jedynie poprzez widzenie jej, dotykanie, pamiętanie, modlenie się do niej, poprzez składanie jej pokłonów, poprzez słuchanie o niej albo po prostu poprzez zasianie tego drzewka, zawsze panuje pomyślność. Każdy, kto wchodzi w kontakt z drzewkiem tulasi, tak jak to wymieniono powyżej, żyje wiecznie w świecie Vaikuntha.""

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 17 paź 2010, o 18:25 

Tulasi jest bardzo laskawa. Jest delikatna. Czasmi wydaje mi sie ze laskawsza niz Kryszna.
W Srimad Bhagwatam jest opowwiesc o Mrigarim, mysliwym ktory oprocz intonowania wielbil Tulasi. Moze spokuluje ale nie wielbil on Bustw, moze byl wtedy jeszcze nie kfalifikowany. Natomast zyjac w lesie wielbil Tulasi i oczyscicl sie tak ze ustepowal mijsca nawet mrowkom.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1