Teraz jest 28 lip 2026, o 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: NIEZROZUMIENIE PRAWA KARMY
PostNapisane: 31 mar 2011, o 20:49 

murali-dhar das napisał(a):
Haribol

3 dni karorgi, moja corka miala bezsennosci. Wymeczyla mnie potwornie :?
No coz, reakcje przychodza :wink:
Swoja droga Srila Prabhupada zbudowac swoj ruch na ciezkiej pracy swoich uczniow.
Ja nie mowie ze powinnismy tylko pracowac ale mowie ze powinnismy pracowac azeby miec tyle pieniedzy azeby moc utrzymac swiatynie oraz brahmacarinow i sannyasinow.
Prabhupada chcial azeby grhasthowie nie byli biedakami zebrzacymi o pieniadze od rzadu (tak jak ma to miejsce w 99% tutaj w UK,wsrod bhaktow ktorych znam ) ale zeby byli bogaci aby mogli utrzymaco soby w wyrzeczonym porzadku zycia.
Ciezka praca i ofiarowywanie jej rezultatow dla nauczania to tez bhakti :wink:

Madhava bardzo zaniepokoil sie moja wypowiedzia ze SP zbudowal swoj ruch na ciezkiej pracy swoich uczniow.
Nie zamiezalem w zaden sposob tutaj obrazac SP tylko pokazac ze jego uczniowie byli niezwykle zadedykowani swojemu mistrzowi duchowemu i ze jest to dla mnie wzor do nasladowania

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 01:03 

Moze i zle byc leniwym *(w ignoancjI) moze i zle byc pracowitym od rana do nocY (W pasji) moze najmlepiej byc w dobrci, lub bhakta. Ani droga nie-robienia, ani robienia ponad sily nie jest polecana ani w Gicie, ani w innych tekastach jak Upadesiamrita. ODpowiedzia jest robienie tyle ile nalezy z obowazku i natury dedykujac dla Kryszny, (Abolsutu).

Nie jestesmy jednak tutaj na pierszym tygodniu kursu z bhaki-yogi by to wyjasniac. Moi drodzy mamy do czyninia z bhaktami wieloletnimi:) Z czego mozna by sie nawet cieszyc , a wrecz wypada i trzeba...

Problem jest moze w tym ze ktos nie zauwazyl ze nasza filofia mowi o roznych etapach zycia (asramy) i wogle o roznych szczeblach jogi (Karma, gjana, bhakti) roznych szczeblach intonowania (od obraz do sidha-nama)itp itd itp.

Teza jaka stawiaja tu niektrzy bhatiwe, ze praca jest najwaznijsza, nie wiem moze wynika z jakis uwarnkwan wczesnijszych, lub prawdopbnie Pragnien i NATURY. I Dobrze. Skoro tak czyjesz jeden bhata z drugim bhata, nalezy pracowac. Dobrze mowicie. I dawac na sajsinow i na bhramaczrnow i wogel angrzawac sie w rozne czynnosci sluszby oddania.

Jednakze...jednakze...jest jeszcze cos wiecej. I inaczej. Sa ludzie nawet nie bhatowie ktorzy karjere zarabuinia piendzy poswicaja by zajac sie nauka. Zostaja naukwacami. Inni zostaja artystami. Taki Van Goge umiera nuiemal jako zebrak. Betowen to samo. Sa tez i ludzie rycerscy, ktorzy od pienedzy wola honor. Biedni nauczyciele, kaplani zyjacy skromnie.

Nasza filofia wspaniale to tlmaczy, daje wolnsci i roznrdonsc natur. Dziaj wielu ludzi ubolewa ze matejalizm zagarnia coraz wikszekregi spoleczne. Dziaj unwesretty to czesto jak fabryki pinadza gdzie stadntow sie traktuje jako dostrczcili gotwki. Wojsko to juz nie rycerstwo i honor ale koljna wytwarnia biznesowa zawodwych oddanych najmnikow.

Czy my bhatowie mamy sie dolanczyc do takiego myslania spolecznego>? Nie waze co robis zale zarabiaj. Rob rob a bedzie ok>? Czy nie ponnismy myslec bardziej samdzilnie. Mamy przeciez do pomocy PIsma Swiate. Wspanial filzfie wyjasnijaca rozne stopnie oddania natur i wolnsci od przwazania do materjii. Czy potzrebny jest fanatyzm by byez rozwazania wsztsko wrzcac do jednego worka>?

Nie mowie wiec ze szanwcni tyu bhatwie MURLI masz nie pracwac> Wrecz nie. Chodzi mi tylko zebys wiedzial ze to jest jedna z oopcji i fanatyzmem jest narzucanie jej wsztskim i zawsze. Mimo wsztsko sa naturu i ksztrwskie i braminskie, i siudrwe i pustlnicze i wiele innych. Co jest dobre dla jednego jest triczna dla drugiego. Te rzeczy jak mowie nalezao by rozwazac a nie lubie jak sie robi nagle nagonka i jeden czy dwuch zbutwanych bhatow tlumaczy innym jak NALEZY ROBIC I CO NALEZY ROBIC. Gdvyscie to bylio jeszcze jakimis mistrzami to rozumiecm. arazie jak zwkle ja widze fanatyzm (moze z dobrym motywem) ale jednak bez riozwazenia filoficznego.

I jak zwkle zachecam do przeniesienia sie na VRINDE gdzie jest wiksz wolnsnosc i chec zminy siwata na lepsze:)
POZDRIWAM

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 10:25 
Morderator

Przepraszam za off topic

Pavana Caitania napisał(a):
I jak zwkle zachecam do przeniesienia sie na VRINDE gdzie jest wiksz wolnsnosc i chec zminy siwata na lepsze:) POZDRIWAM

Czemu ma służyć ta wypowiedź? Jeśli czujesz się lepiej na jakiś innych forach to jaki jest sens pisania na Harinam.pl, jakiej kategorii jest ta Twoja wypowiedź? Ja osobiście nie jestem zainteresowany towarzystwem takiej osoby jak Ty , która przychodzi z wizytą do kogoś i zachowuje się w tak bezczelny sposób.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 10:58 

madhava napisał(a):
Przepraszam za off topic

I jak zwkle zachecam do przeniesienia sie na VRINDE gdzie jest wiksz wolnsnosc i chec zminy siwata na lepsze:) POZDRIWAM

Czemu ma służyć ta wypowiedź? Jeśli czujesz się lepiej na jakiś innych forach to jaki jest sens pisania na Harinam.pl, jakiej kategorii jest ta Twoja wypowiedź? Ja osobiście nie jestem zainteresowany towarzystwem takiej osoby jak Ty , która przychodzi z wizytą do kogoś i zachowuje się w tak bezczelny sposób.

Mam wrażenie że nie rozumiesz intencji Pawany, poczytaj jego wcześniejsze posty w tym temacie.

Cro-Mags "Life Of My Own"

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 11:53 

Niech mnie ktoś oświeci. Jak to jest, że właściciel/moderator strony mieniącej się, i uznawanej, za Iskconową, nie odzywa się ani jednym słowem, kiedy murarli-dhar rzuca kretyńskie, obraźliwe oskarżenia na bhaktów Iskconu, że to generalnie gwałciciele, nieroby, cwaniaczki, oszuści i odmóżdżone automaty. Ani jednym słowem!

Natomiast kiedy Pavana się temu sprzeciwia i całkiem sensownie odsyła cierpiącego na umyśle osobnika na odpowiednią stronę, gdzie mógłby się czuć jak ryba w wodzie wśród podobnego sobie towarzystwa, moderator rzuca się wściekle na niego.

Poważnie, nie rozumiem tego. Może ktoś to mi wyjaśni?

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 13:25 

pasikonik napisał(a):
Niech mnie ktoś oświeci. Jak to jest, że właściciel/moderator strony mieniącej się, i uznawanej, za Iskconową, nie odzywa się ani jednym słowem, kiedy murarli-dhar rzuca kretyńskie, obraźliwe oskarżenia na bhaktów Iskconu, że to generalnie gwałciciele, nieroby, cwaniaczki, oszuści i odmóżdżone automaty. Ani jednym słowem!

Natomiast kiedy Pavana się temu sprzeciwia i całkiem sensownie odsyła cierpiącego na umyśle osobnika na odpowiednią stronę, gdzie mógłby się czuć jak ryba w wodzie wśród podobnego sobie towarzystwa, moderator rzuca się wściekle na niego.

Poważnie, nie rozumiem tego. Może ktoś to mi wyjaśni?

Drogi Pasikoniku.

Nigdzie nie wspomnialem ani slowem o przynaleznosci bhaktow ktorzy sa leniami, nierobami , cwaniakami, oszustami itd

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 13:28 

Sa rozni bhaktowie
Ja w pewnym okresie mojego zycia napotkalem sie na tych negatywnych i nabralem zbyt krytycznego spojrzenia. Teraz powoli sie balansuje
:wink:

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 13:57 

prof. Filutek napisał(a):
Mam wrażenie że nie rozumiesz intencji Pawany, poczytaj jego wcześniejsze posty w tym temacie.

Też podobnie to zrozumiałem. Pavana powiedział to z przekąsem, bo nie robi z tego żadnej tajemnicy, że nie przepada za tamtym forum.

Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 14:29 

A propos wypowiedzi "pasikonika" niekorzystnie oceniającej pracę moderatora forum, to podejrzewam, że napisał ją Madhavacaran dasa, używający konta Ewy z Krakowa. Jako że został zbanowany przez tegoż moderatora, w oczywisty sposób jest na niego zły, udając przy tym, że jest kobietą, co z peruką i szminką, jeszcze bardziej komplikuje jego, już dostatecznie zawiłą sytuację.

Z tego samego powodu, konto "pasikonika" zostało zbanowane z Vrindy. A więc mimowolnie, jesteśmy uczestnikami jego zabawy w podchody, oraz prób robienia z moderatora trąby, i w trąbę. Tru tu tu tu!

Hollyłódzkie filmy szpiegowskie to nic, w porównaniu z tym, co dzieje się czasami na bhaktowskich forach. :)

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 14:34 

Wredne i podłe zachowania i postawy wielu bhaktów coraz bardziej mnie brzydzą.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 14:41 

pasikonik napisał(a):
Wredne i podłe zachowania i postawy wielu bhaktów coraz bardziej mnie brzydzą.

Przykro mi to słyszeć, matadżi.

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 17:06 

madhava napisał(a):
Przepraszam za off topic

Czemu ma służyć ta wypowiedź? Jeśli czujesz się lepiej na jakiś innych forach to jaki jest sens pisania na Harinam.pl, jakiej kategorii jest ta Twoja wypowiedź?
.

To jest wypowiedz kategorii "wypraszajacej":)Jako ze wydaje mi sie ze kilka osob wciaz i bez przerwy na rozne spaby atakuje ISCKON, jesli nie wtym tematcie wprost to w innych. JEsli ktos mowi np ze guru z Isckonu sa oszstami itp i inne tzrczy mi sie to nie podba.

NARZEDZIA; JAkie mam jednak narzedzia by temu zaradzic jako szeregowy pisarz:)? Nie mam takich narzedzi jak modelatr w postacji BAnu, gdybym mial byl skorztsla dla dobra tych ludzi/ Jedyne narzedzie jakie mam to prosba, blaganie i zacheta by te osby przstaly tu pisac. A skoro sytacja wyglad atak (Wsztsy to chyba widza) ze na Vrindzie jest inni nastroj/. Wiec zachecam prsze i blagam by chciaz tutaj byl spokoj a te WSPONAILE OSOBSCCI Udzilay swych lekcji pracy, gwatach i innych wlasnie tam.

Byc moze lepszym narzedziem jednak bylby ban.

madhava napisał(a):
Ja osobiście nie jestem zainteresowany towarzystwem takiej osoby jak Ty , która przychodzi z wizytą do kogoś i zachowuje się w tak bezczelny sposób.

Akurat tutaj trafiles prabhu na 100%:) Zgadzam sie cakowiecie. Jestem dosc nieokszsany bezczelny, chasmki i inne przymioty. NIE dziwie sie wiec ze ktos moze nie miec checi zadawac sie zemna w jakikowiek spposb, dowlnie wybrany. Tutaj strzal w 10.:)

poklony

Offline Zobacz profil  

PostNapisane: 1 kwi 2011, o 20:41 
Morderator

Temat uważam za wyczerpany i zamknięty.

Offline Zobacz profil  

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13

Strefa czasowa: UTC + 1