Teraz jest 28 lip 2026, o 23:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Życie w świątynii -jak wygląda?
PostNapisane: 3 sty 2011, o 15:40 

Brajasundari napisał(a):
Niekwalifikowany prezydent światyni to jedno, a napiecia pomiedzy bhaktami to drugie... Nigdzie nigdy nie będzie idealnie w tym sensie, ze każdy będzie sie zgadzał z naszą wizją i naszym podejsciem do różnych spraw. Szczególnie mieszkając z wieloma osobami mozemy sobie wchodzic w drogę w wielu przypadkach.
Ale czy nie w taki właśnie sposób uczymy się tolerancji, szanowania praw innych a w koncu miłosci? Łatwo i nierealnie kocha sie ideały z białych stronic książek, pokochanie osoby której brudne skarpetki leżą na podłodze w łazience to prawdziwa miłośc, bo "zahartowana w boju"

Brudne skarpetki w łazience na podłodze?
Nie, za czasów Ananty w Santipura nie byłoby to możliwe. Natychmiast ktoś by je uprał, pocerował i podrzucił właścicielowi na półkę do szafy. Nazywa się to nastrój tadiya. Każdy z nas pilnował się jak tylko potrafił, aby nie dać pretekstu do tego, aby mu Wielbiciele służyli i jednocześnie był bardzo uważny, aby taką służbę wykonać dla innych. Nastrój tadiya, to nieustanna transcendentalna rywalizacja pomiędzy Wielbicielami, którzy nawzajem pragną sobie służyć. Ewentualne napięcia i nieporozumienia pomiędzy bhaktami, zupełnie nie miały szans na dłuższą egzystencję w umysłach tak zaaferowanych nastrojem tadiya Wielbicieli. Nastrój tadiya, oznacza radość, szczęście, intrygującą przygodę, nieustanne emocje i pokonywanie ograniczeń w najwspanialszym towarzystwie Wielbicieli.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sty 2011, o 16:53 

Za cale zlo na swiecie odpowiada egoizm....##Gdyby tak kazdy z nas odrzucil ego ten swiat stalby sie rajem...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sty 2011, o 19:27 

Nikita napisał(a):
Wlasnie dlatego ja nie moglabym w takim ashramie mieszkac. Bo ja wiem gdzie zyje: na planecie Ziemia, gdzie ogolny stan swiadomsoci jest raczej niski..

Ja sie tu raczej z Autareya Prabhu nie zgodze: ) i troche mi przkro ze po jego wypowiedzi wyciagasz taki ogolny wniosek:) Co prawda moze nie mam tak duzego swodcznia, mieszkalem w swaityniach w sumie 2 lata tylko, ale mam zgola inne wrazenie. Ale nie chce sie spierac;)

Wiktor Hugo, francuski pisarz porwnuje Wiezienie i Klasztory. W jednym i w grugim ludzie zamykaja, sie/ JEdny sa apogeum egoizmu, gdzie spolczestwo zamyka ich by sobie z nimi poradzic, drugi to apogeum milsierdza, -gdzie ktso dobrwalnie decyduje sie odejsc od sparw ziemnich na rzecz zbizenia do Boga i samodoskonalenia.

Z koleii Lew Toustj, napisal kiedys rozprawe. Uwazal on ze gdyby nie wsztskie klasztory na swiecie i swiatyni, ogolna genaralna jakby swiadomsc i wibracja calegos wiata bardzo by podupadla. POdczas gdy wikszsc ludzi pracuje na zarabianie, swiatynie, ksasztry pracuja na zrecz ducha i jego wznoszenia.

ps. Bylas kiedys w jakiejs Swatyni Kryszny?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sty 2011, o 20:11 

W swiatyni Kryszny nie bylam....

na pewno masz racje z tym, ze modlitwy, mantry, medytacje i wogole sadhana pomagaja podniesc wibracje tej Planety...

Swiat powoli ewoluuje...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 3 sty 2011, o 20:18 

Ale patrzac na to co sie na swiecie dzieje...nie mam watpliwosci, ze to jeden z nizszych swiatow...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 08:29 

Droga Nikito,

A jednak zawsze warto szukać towarzystwa Wielbicieli Kryszny. Pomimo wszelkich niedogodności, to najwspanialsza rzecz na świecie. Lata spędzone z Wielbicielami Kryszny są najpiękniejszymi latami mojego życia. Uważam że dzięki temu, że spotkałem Wielbicieli Kryszny, moje życie jest sukcesem. To najwspanialsza rzecz, jaka mogła mi się przytrafić.

Towarzystwo Wielbicieli, a w szczególności towarzystwo czystego bhakty jest polecane we wszystkich pismach objawionych w tradycji Vaisnava.
Dla przykładu:

Fragment komentarza Śrila Prabhupada do Śrimad Bhagavatam 5.3.14

Cytuj:
"sadhu-sanga", sadhu-sanga" – sarva-śastre kaya
lava-matra sadhu-sange sarva-siddhi haya

i Madhva Lila 22.51:

mahat-krpa vina kona karme 'bhakti' naya
krsna-bhakti dure rahu, samsara nahe ksaya

Jeżeli ktoś poważnie pragnie wyzwolenia się spod wpływu mayi i powrotu do domu, z powrotem do Boga, powinien przebywać w towarzystwie sadhu (bhakty). Taki jest werdykt wszystkich pism świętych. Dzięki krótkiemu obcowaniu z bhaktą, można wyzwolić się ze szponów mayi. Wyzwolenie można uzyskać jedynie dzięki łasce czystego bhakty, a nie w żaden inny sposób. Niewątpliwie, rzeczą niezbędną do osiągnięcia miłosnej służby dla Pana jest kontakt z czystym bhaktą. Nie można wyzwolić się ze szponów mayi bez sadhu-sangi, błogosławieństwa wielkiego bhakty. W Śrimad-Bhagavatam (7.5.32) Prahlada Maharaja mówi:

naisam matis tavad urukramanghrim
sprśaty anarthapagamo yad arthah
mahiyasam pada-rajo-'bhisekam
niskincananam na vrnita yavat

Nie można stać się czystym bhaktą Pana, nie posypując swojej głowy pyłem wielkiego bhakty (pada-rajo-'bhisekam). Czysty bhakta jest niskincana: nie ma materialnych pragnień, aby cieszyć się tym materialnym światem. Należy przyjąć schronienie takiego bhakty, aby osiągnąć jego cechy. Czysty bhakta zawsze wolny jest od szponów mayi i jej wpływy.

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 11:06 

dzieki za propozycje ale ja juz jestem na sciezce duchowej...innnej...

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 11:49 

Nikita napisał(a):
dzieki za propozycje ale ja juz jestem na sciezce duchowej...innnej...

Skoro sama to poruszasz, to jaka to ścieżka?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 11:54 

Mialem osbiscie w sumie nie lada problem po wyprwadzniu sie ze swiatyni. Po 2 latach, gdy kazda pratycznie rzecz, czynnosc byly nakierwane na Kryszne, Suzbe Bogu, innym i celem byla samorelazacjia, wejscie w taki "normalny" swiat sprawialo niezle wrazenie:)

hehe/ Pamitam. W swiaty wstawales z rana przed wschdem slonca na pierwsza ceremnie (mangala arati) Pytalas Nikita o ceremnie, wiec odpowadam. Wsztsykie ceremonie sa po to by moc pamitac Kryszne. Jakikowiek bowiem stan umyslu ktos ma tam wedruje w kojmnych wcilnach. W swtayni, prasadam (jedznie ofiarwene), cztanie ksiazek, filofia, intwanei pisani czy mantr, kadzidelka ofiarwene czy posadgi (BUSTWA) Krysznt czy Ramy, sa po to by poczatkujacym pomoc skupic sie na czyms wyzszym. Mozna powiedziec ze swiatyni sa dla poczatkujacych:) A osoba zaawanswana widzi Boga wszedzie....

W kazdym razie, taki jest cel. PO wyprwadze ze swaityni, na pierszych zajeciach na unwerstecie przsuchwalem sie romowom dwum glownych profesrow i pomyslem pamtam :"O Boze...czym oni zyja"

no ale..znormalnialem...hehe

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 14:16 

Jestem w Art of Living

To ciekawe co piszesz Pavana Caitania. Mozesz cos wiecej napisac o zyciu w ashramie? czym sie zajmowales? Czy latwiej bylo wykonywac praktyke duchowa wspolnie?

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 15:18 

Nikita napisał(a):
Jestem w Art of Living

z informacji zawartych na stronie wygląda to raczej na swiecką organizacje

Offline Zobacz profil  
PostNapisane: 4 sty 2011, o 16:28 

W skrucie zycie w swatyni polega na tym zeby dusza byla szefem a cialo i umysl sluzyly jako narzedzia i przyjacile dla tejze duszy. Normanie jest to tak ze my mamy takie pragninie nie raz. Czyz nie? Ktoz z nas by niechcial zeby cialo bylo cakowiecie zaagarzwane w suzbe Panu i wykonywalo co mu dusza powie, nie co umyl i jak to sie czasem mowi by "cialo bylo wykonacwa milosci" a nie dzialo samodzinie dla swej przyjmnsci. KAzdy chyba by marzyl o takim stanie.

O ile czasmi tak sie chce, ale Wola duszy to za malo. Cialo czasem wraz z umyslem pokonuje ta wole. Czujemy wtedy ze chcabysmy zrobci cos dla duszy ale swiat , zmysly i cialo dyktuja swoje warnki. W swatyni mysle ze to latwijsze z tego pwodu ze po pierszye na zwywo widzisz starszych zawaswanych bhatow ktorzy juz to robia. Widzisz ich jak uzwaja ciala i zmyslow w zubie pana Od rana do nocy i jak sa szczesiwi. Nie dosc ze masz dowow to dosdczasz ich mocy. Zdaza sie ze bhaktowie niektorzy swieca. Oczyscie to kazdy sam wybiera na ile jest oddany prcesowi. Mozna mieszkac w swatyni a byc w majii.

Ale ja mowie o przadku gdy wola jest juz duchwa, a nawyki i cialo robia trdnsci, wtedy mieszkanie w swatyni pomagha uzreczywstnic Wole Mocy jak to mawial Nietche...:)

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1