Teraz jest 28 lip 2026, o 19:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: fałszywe ego
PostNapisane: 10 kwi 2007, o 08:22 

Czym właściwie jest FAŁSZYWE EGO...?

Offline Zobacz profil  
 Tytuł: Re: fałszywe ego
PostNapisane: 10 kwi 2007, o 13:13 

alma napisał(a):
Czym właściwie jest FAŁSZYWE EGO...?

Ahankara to subtelna rzeczywistosc ktora czesciowo stwarzamy sami a czesciowo otrzymujemy przy narodzinach. Jest to nasza koncepcja tego kim naprawde jestesmy. Kiedy mysle ze jestem tym cialem to jest to takie oczywiste falszywe ego, ale dopiero kiedy faktycznie czujemy sie duchowymi slugami Kryszny ahankara zanika praktycznie calkowicie.

Falszywe ego jest konieczne do istnienia w swiecie materialnym, podobnie jak cialo fizyczne. Ale tak jak cialo fizyczne moze byc zaangazowane w sluzbe dla Kryszny, tak tez i ahankara musi byc zaangazowane w sluzbe dla Kryszny, np. przez myslenie: "jestem bhakta sankirtanu" "jestem pujarim w swiatyni" itp.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 10 kwi 2007, o 21:27 

Ramanudza pisze w swoim komenatarzu do Bg. 3.27: "Ahankara (falszywe ego) to bledna koncepcja "ja" utozsamiajaca "ja" z dzialaniami prakrti (natury materialnej), ktora nie jest "ja". W innym miejscu (komentarz do Bg. 7.4) pisze, ze jest ahankara to czesc prakrti. materialnej przyczyny tego swiata.

http://iskconstudies.org/
http://chomikuj.pl/pampkinus

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 kwi 2007, o 11:44 

Fałszywe ego oznacza tez uważanie siebie za właściciela czegokolwiek. Trzeba wiedzieć, że nic nie należy do nas, albowiem wszystko jest własnością Najwyższego Pana. Będąc w tej iluzji uważamy, że świat materialny istnieje dla naszej przyjemności, i że to my jesteśmy panami energii materialnej. Przez fałszywą identyfikację myślimy – ja jestem tym ciałem i wszystko co mnie otacza (dom, rodzina, posiadłości, samochód itd.) jest moje. Posiadam zmysły, którymi mogę się nieograniczenie cieszyć. Poza tym osoba zwiedziona, siebie też uważa za sprawcę wszystkiego. Symptomem wolności od ahankara jest między innymi równowaga tak w szczęściu jak i w nieszczęściu, brak przywiązania do rzeczy materialnych, nie uganianie się za przyjemnościami zmysłowymi, wolność od materialnej koncepcji życia. W każdej sytuacji zachowujemy spokój i równowagę. Bg 2.70 stwierdza, że wtedy staniemy się cisi jak ocean. Właśnie fałszywe ego nie pozwala nam odnowić naszego wiecznego związku z Kryszną.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2007, o 09:58 

etymologia tego slowa to
aham - ja
kara - sprawca działania
Tak myślą Ci co zapominają o Krysznie - jednak Krysznie zawdzięczamy wszystko - dzięki Krysznie np. mozemy oddychać.

Offline Zobacz profil  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwi 2007, o 10:14 

Czyli musimy zrozumieć, że aham - Ja nie jestem sprawcą kara - działania. Mówi o tym Bg 3.27 Zdezorientowana dusza, znajdująca się pod wpływem fałszywego ego, siebie uważa za sprawcę czynów, które w rzeczywistości spełniane sa przez try siły materialnej natury.

Offline Zobacz profil  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ]  Moderatorzy: Trisama, Morderatorzy

Strefa czasowa: UTC + 1